Innovatie: verbeterde gezondheid door een veilige, betaalbare en zuinige kookhaard

Door Redactie Wakibi op 30-11-2013

Impact van microkrediet

De meest gevaarlijke activiteit voor een vrouw in een ontwikkelingsland is koken voor haar gezin… Ja, je leest het goed. Wereldwijd worden ongeveer 3 miljard mensen blootgesteld aan de negatieve effecten van onveilige haarden en kachels, die worden ingezet voor het bereiden van maaltijden, het wassen van kleding en het vervaardigen van drinkbaar water. Bijna 4 miljoen mensen sterven per jaar voortijdig aan ziekten die het gevolg zijn van luchtverontreiniging binnenshuis. Dit is acht maal zoveel als het aantal mensen dat sterft aan malaria. StoveTeam International (STI), een nieuwe lokale partner in Latijns-Amerika, is een non-profitorganisatie die er naar streeft om op effectieve wijze grote mondiale gezondheidsproblemen aan te pakken door middel van veilige en betaalbare kookhaarden.

De meest gevaarlijke activiteit voor een vrouw in een ontwikkelingsland is koken voor haar gezin… Ja, je leest het goed. Wereldwijd worden ongeveer 3 miljard mensen blootgesteld aan de negatieve effecten van onveilige haarden en kachels, die worden ingezet voor het bereiden van maaltijden, het wassen van kleding en het vervaardigen van drinkbaar water. Bijna 4 miljoen mensen sterven per jaar voortijdig aan ziekten die het gevolg zijn van luchtverontreiniging binnenshuis. Dit is acht maal zoveel als het aantal mensen dat sterft aan malaria. Vrouwen zijn hierbij extra kwetsbaar, aangezien zij binnen het gezin relatief vaker taken heeft in en rondom het huis, waardoor zij door de blootstelling aan zware rook binnenshuis drie keer meer kans heeft om uiteindelijk te lijden aan bijvoorbeeld chronische bronchitis.

Wakibi's nieuwe partner
StoveTeam International (STI), Wakibi's nieuwe lokale partner in Latijns-Amerika, is een non-profitorganisatie die er naar streeft om op effectieve wijze grote mondiale gezondheidsproblemen aan te pakken door middel van veilige en betaalbare kookhaarden. De organisatie zelf werd in 2001 opgericht door Nancy Hughes uit Oregon, nadat zij zich voor twee jaar als vrijwilliger had aangeboden in Guatemala.
 

“Op een dag kwam een van de lokale vrouwen, Irma, bij mij en vroeg of ze met ons kon spreken. Op tweejarige leeftijd was zij in een open vuur gevallen, waarbij haar handen verschrikkelijk verbrand en verminkt zijn geraakt. Zestien jaar lang had ze gebeden voor een wonder, en ons medisch team bracht haar dat wonder door een groot deel van de functionaliteit van haar handen te herstellen.

Dit deed mij beseffen hoe belangrijk het was om het gevaar op dergelijke brandwonden te voorkomen. Maar brandwonden waren slechts een deel van het probleem. De baby's, die vastgebonden op de rug of borst van hun moeder mee worden gedragen, ademen door de luchtvervuiling binnenshuis het equivalent van drie pakjes sigaretten per dag. De belangrijkste doodsoorzaak van kinderen onder de 5 was een zware infectie aan de luchtwegen veroorzaakt door de open kookvuren. Na onderzoek werd het duidelijk dat alleen al in Guatemala er een noodzaak was aan zes miljoen veilige kooktoestellen. Toen wist ik dat ik iets moest doen.”

Binnen een jaar na dit belangrijke inzicht is het Nancy Hughes gelukt om, middels belangrijke samenwerkingsverbanden, een fabriek op te zetten om veilige kookhaarden te produceren in El Salvador. StoveTeam International’s primaire product, de Ecocina Cookstove, pakt door middel van eenvoudige, maar innovatieve oplossingen deze gezondheids- en tevens milieu-issues effectief aan, met als resultaat een reductie van 70% van de schadelijke vrijkomende stoffen en het gebruik van 50% minder hout dan een reguliere open haard. Bovendien heeft STI als doel om een positieve bijdragen te leveren aan lokale gemeenschappen door via het opzetten van kleine fabrieken de werkgelegenheid te vergroten. 

Resultaten
StoveTeam International heeft sinds haar bestaan lokale ondernemers geholpen om fabrieken te vestigen in vijf landen in Latijns-Amerika. Deze zelfvoorzienende bedrijven produceerden samen al meer dan 44.600 haarden en verbeterden daarmee het leven van meer dan 334.000 mensen. Het StoveTeam model is bekroond met het U.S. Environmental Protection Agency Partnership for Clean Indoor Air Award voor de innovatieve aanpak om lokale werkgelegenheid te creëren en een belangrijke bijdrage te leveren in de gezondheid en het verminderen van luchtvervuiling.

Een van de lokale succesverhalen komt van Anibal. Hij is een van de nieuwe lokale ondernemers die de mogelijkheden van STI heeft aangegrepen en de Ecocina Cookstoves produceert en verkoopt in Copan Ruinas, Honduras. Zijn kookhaardfabriek biedt nu al werk aan zes personen en heeft meer dan 5.000 van deze kookelementen verkocht in drie jaar. Hij is nu op zoek naar een lening om zelf een nieuw distributiecentrum in Ocotepeque, Honduras neer te zetten.

Wakibi streeft ernaar om toegevoegde waarde te bieden door partnerschappen aan te gaan met organisaties die zich extra inspannen om iets goeds te doen voor de gemeenschappen waar zij voor werken. Dat noemen we sociale meerwaarde. Veldpartners die hun klanten bijvoorbeeld innovatieve oplossingen bieden, krijgen het Innovatie keurmerk. Klik hier voor meer informatie over Sociale Meerwaarde. Als je vragen of commentaar hebt over Sociale Meerwaarde of de betrokkenheid van Wakibi, mail dan naar support@wakibi.nl.

Bronnen:
www.kiva.org
www.stoveteam.org