Empowerment van Latijns Amerikaanse vrouwen

Door Inge Jansen op 11-1-2023

Impact van microkrediet

Women Empowerment fonds

socialimpact

Pro Mujer is een partner van Wakibi die actief is in Latijns en Zuid Amerika. De doelstelling van deze stichting is om vrouwen in Latijns en Zuid Amerika te steunen in hun empowerment. Daarvoor maakt Pro Mujer gebruik van een breed palet aan ondersteuningsmogelijkheden: van microkredieten tot trainingen in ondernemerschap en medische voorzieningen. Sylvia Siertsema, directeur fondsenwerving van Wakibi, en Inge Jansen, vrijwilliger bij Wakibi, spraken met CEO Carmen Carrea en CLO Alexandra Blanco in Amsterdam.

Empowerment van vrouwen in Latijns en Zuid Amerika Pro Mujer bestaat sinds 1990 vertelt Carmen.

“De stichting is opgericht in Bolivia door Lynne Patterson en Carmen Velasco. Deze visionairs geloofden dat als vrouwen de juiste kansen krijgen, zij kunnen zorgen voor belangrijke positieve veranderingen. Zij zorgen niet alleen voor een beter leven voor zichzelf en hun gezin, maar voor een hele gemeenschap. De oprichters begonnen met trainingsprogramma's op het gebied van ondernemerschap en financiële diensten. Later leerden zij over microkredieten en voegden dat toe aan de diensten van Pro Mujer. Inmiddels heeft Pro Mujer meer dan 2 miljoen vrouwen geholpen, 4.4 miljard dollar uitgeleend via microkredieten en meer dan 10 miljoen diensten op het gebied van gezondheidszorg verleend.”

De drie pijlers van de holistische aanpak

De missie van Pro Mujer is het empoweren van kansarme vrouwen om tot bloei te komen en hun kwaliteiten volledig te benutten. Carmen: “Onze aanpak is holistisch, wij bieden programma’s op het gebied van gezondheidszorg, financiële services en educatie. Wij vinden dat je zonder deze drie pijlers geen volledig ondersteuningspakket kunt bieden.” Alle diensten van Pro Mujer worden speciaal voor vrouwen ontwikkeld. Vrouwen hebben minder kansen op de arbeidsmarkt in Latijns Amerika. Men neemt liever mannen aan, dit is deels onderdeel van de cultuur. In de meeste gevallen zijn de vrouwen in hun eentje verantwoordelijk voor het huishouden. Vrouwen verdienen ongeveer 20% minder dan mannen. 70% van de vrouwelijke ondernemers krijgt bij een bank geen financiering voor haar bedrijf. De meeste vrouwen hebben een klein bedrijf en zijn vrijwel helemaal afhankelijk van microkredieten.

Missie Pro Mujer: empoweren van kansarme vrouwen

Het belang van een lokaal vrijwilligersnetwerk

Pro Mujer is actief in Guatemala, Nicaragua, Bolivia, México en Argentinie. Daarnaast wordt in Peru, Honduras en Haïti samengewerkt met andere partners. Pro Mujer heeft 1200 werknemers in verschillende landen in Latijns Amerika, een deel van hen vrijwilligers. Deze mensen uit de lokale gemeenschappen zijn vooral actief op het gebied van preventie in de gezondheidszorg. “In de kleinere gemeenschappen in bijvoorbeeld Bolivia bestaat weerstand tegen de moderne gezondheidszorg. Mensen vertrouwen op oude geneeswijzen”, vertelt Carmen. “Maar in Bolivia bijvoorbeeld is veel diabetes. Daarom gaan lokale vrijwilligers op pad om mensen te informeren en indien nodig mee te nemen naar de artsen. Dit is erg belangrijk, omdat de locals het vertrouwen van de mensen hebben en mensen kunnen bereiken die door de organisaties niet bereikt worden. De vrijwilligers van Pro Mujer zijn belangrijke ambassadeurs voor moderne gezondheidszorg.”

Trainingen voor iedere vrouw

Er zijn geen speciale eisen voor vrouwen om trainingen te volgen bij Pro Mujer. Alexandra: “Vrouwen kunnen een kantoor binnenlopen, zich online aanmelden of komen in contact met de zogenaamde assessoras. Dat zijn mensen die in de gebieden zelf wonen en zo in contact komen met mensen die gebruik kunnen maken van de diensten van Pro Mujer. In elk kantoor is ook een arts of verpleegkundige aanwezig. De assessoras vertellen mensen welke trainingen er zijn, zoals cursussen voor digitale vaardigheden, financiën en ondernemerschap. Het is mooi om te zien hoe vrouwen groeien en meer zelfvertrouwen krijgen door de trainingen te volgen. Je helpt ze echt een stap verder in hun ontwikkeling.”

communal banking: "Ypur word is what we value"

'Your word is what we value'

De microkredieten van Pro Mujer worden uitgegeven via de ‘communal banking’ methode. Minimaal 8 tot maximaal 34 vrouwen lenen gezamenlijk een bedrag en verdelen dat onderling over hun bedrijven. De looptijd van de lening is 6 tot 8 maanden en daarna kan de lening verlengd worden. Er ontstaat een sterke band binnen de groep, want zij staan gezamenlijk garant voor het bedrag van de lening. Dit is de zekerheid voor de lening, er is geen onderpand nodig. “Your word is what we value” aldus Carmen. “De vrouwen van de groep moeten elkaar vertrouwen. Zij beloven hun aandeel in de lening terug te betalen. Als een deelneemster niet terug kan betalen, dan doet de groep dat voor haar. Daardoor is het terugbetalingspercentage erg hoog, bijvoorbeeld 99% in Argentinië en 96% in Bolivia.”

Pro Mujer is een partner van Wakibi die actief is in Latijns en Zuid Amerika

Trotse CEO

Carmen is als CEO trots op het werk dat door haar team wordt neergezet. ”Ik hoor dagelijks verhalen van vrouwelijke ondernemers, zij werken hard en bereiken uiteindelijk zoveel. De impact die wij maken op vrouwen en hun families is heel groot. Ons grote team werkt goed samen, zodat wij onze doelen bereiken. Soms zijn medewerkers van Pro Mujer begonnen als lener, werden ambassadeur, volgden trainingen en werden uiteindelijk betaalde werknemers. Dit laat zien dat onze holistische aanpak werkt.”

 

Meedoen?

Wil jij bijdragen aan de empowerment van vrouwen in Latijns en Zuid Amerika? Pro Mujer heeft een groot bereik van 300.000 vrouwen per jaar. Je kunt al helpen met een microkrediet vanaf 27 euro. Kijk op hoe werkt uitlenen voor meer informatie over de werking van microkredieten of steun het Women Empowerment fonds