Een cadeau met impact in een paar muisklikken: de Wakibi-cadeaubon!

Door Mirjam de Graaf op 3-12-2023

Impact van microkrediet

socialimpact

Circulaire geldstroom

Iedereen kent het wel: je wilt graag iets bijzonders geven aan je vader of moeder, vriendin of collega, maar wat?! Weer sokken of een stropdas voor Vaderdag? Het zoveelste geurtje? En dan heb je ook nog van die mensen die zeggen "Ik heb alles al" of "Lieverd, het belangrijkste is dat jij er bent". Helemaal waar, maar ja, dan heb je dus nog steeds geen cadeau. Voor die momenten is de Wakibi-cadeaubon dé oplossing!

Via de Wakibi-cadeaubon geef je een tegoed waarmee de ontvanger een eigen project kan uitkiezen om een microkrediet aan te geven. Dat kan al vanaf € 25,-, maar je kunt ook een hoger bedrag kiezen (maximaal € 200,-). Het hele bedrag dat je geeft gaat naar het microkrediet; het aanvragen van de gepersonaliseerde cadeaubon is verder helemaal gratis.

Liefde vieren

Veel uitleners van Wakibi zetten de cadeaubon graag in, bijvoorbeeld op trouwerijen. Zoals uitlener en vrijwilliger Miranda Kruse: “Een vriendin van me trouwde voor de tweede keer, om de liefde te vieren. We vonden het raar om ‘gewoon’ geld te geven en kwamen uit op een Wakibi-cadeaubon om de liefde ook met anderen te delen. Ze vonden het super en hebben een meisje geholpen met haar studie. Dat paste ook nog eens goed omdat mijn vriendin pubers coacht.” Ook voor Esther van Nes was de bon het perfecte huwelijkscadeau: “Vrienden van mij gingen trouwen en in een tiny house wonen. Die wilden natuurlijk geen spullen, de cadeaubon was een mooi alternatief.” Lees haar verhaal: Uitlener Esther-met een microkrediet kan ik de wereld een klein stukje beter maken

Jouw cadeau heeft impact

Met de Wakibi-cadeaubon geef je bijna oneindig:

 • De ontvanger van het cadeau
 • De ondernemer die het eerste microkrediet krijgt dankzij de cadeaubon.
 • Minimaal vijf mensen in de omgeving van de ondernemer, die meeprofiteren van betere levensomstandigheden dankzij het microkrediet. Zo kunnen kinderen vaak naar school doordat hun vader of moeder genoeg geld verdient.
 • Het microkrediet wordt terugbetaald, en dus kan je vader, moeder of vriend het opnieuw uitlenen. Waarmee we de volgende ondernemer én diens omgeving helpen.
 • Door jouw cadeau vertel je meer mensen over het verschil dat microkredieten kunnen maken. Waardoor nog meer mensen ondernemers gaan helpen met een lening.
Vaderdag
Liefde
Kerst

De cadeaubon spreekt tot de verbeelding

Bij Wakibi kies je zelf waar je geld heen gaat. Of je nu duurzaamheid belangrijk vindt of onderwijs, er zijn allerlei projecten die daarbij passen. Ook bepaal je zelf het land en kun je met je lening vrouwen steunen en zo gendergelijkheid bevorderen. Doordat je het project kiest dat bij je past, kun je je ook beter voorstellen wat je met een cadeaubon bereikt.

Ook uitlener Hugo van der Graaf geeft regelmatig cadeaubonnen. “De reactie is enthousiast, mensen vinden het grappig. Dan krijg je later een appje: namens Tina in Zambia bedankt!” Ook Hugo’s broer Bas is inmiddels vaste Wakibi-uitlener. “Bas zijn 49e verjaardag kwam eraan en ik dacht, ik kan wel wéér een Belgisch bierpakket geven, maar ja… dan vind ik een Wakibi-bon leuker.” Voor Bas was het de gelegenheid om zich in microkredieten te verdiepen. “Ik wist wel wat het was, maar ik dacht eigenlijk dat het ingewikkeld was om te regelen. Dat viel reuze mee, dankzij Wakibi!” Lees het verhaal van Hugo en Bas: Belgisch bierpakket of een Wakibi cadeaubon

Persoonlijke digitale cadeaubon

Een cadeaubon vraag je eenvoudig aan via de website: https://www.wakibi.nl/cadeaubon

 1. Kies één van de ontwerpen. Er zijn ontwerpen voor speciale gelegenheden zoals kerst, vaderdag of een verjaardag, en algemene ontwerpen.
 2. Schrijf een persoonlijk bericht aan degene die de bon ontvangt.
 3. Kies hoe je de cadeaubon wilt geven. Je kunt de bon rechtstreeks laten mailen naar de ontvanger, maar je kunt ‘m ook aan jezelf laten sturen. Je krijgt dan de bon als PDF, die je kunt printen of op een ander moment kunt doorsturen.
 4. Betaal de cadeaubon. Dit kan ook zonder dat je een Wakibi-account hebt, eenvoudig met Ideal of Bancontact. Heb je wel een Wakibi-account en ben je ingelogd, dan gebruiken we eerst krediet dat je hebt opgebouwd. Eventuele meerkosten kun je via Ideal of Bancontact betalen.

Supersnel geregeld en vrijblijvend

Binnen een paar minuten heb je je cadeaubon geregeld. Ook een ideale oplossing voor situaties waarin je eigenlijk een heel klein beetje vergeten was een cadeau te kopen (ook die hebben we allemaal wel eens). En heeft de ontvanger niet zoveel met microkredieten? Je kunt het geld terugvragen, zo zegt ook uitlener Matthijs de Raad: “Met kerst hebben we de familie cadeaubonnen gegeven. De meesten reageerden enthousiast en gingen meteen een project zoeken. En als je het écht niks vindt, kun je je geld terugvragen, even goede vrienden. Voor mij is het in ieder geval een mooie manier om iets bij te dragen aan de levens van anderen via het geld dat ik kan missen!” Uitlener Matthijs vertelt: Alles wat ik uitleen komt terug

Wist je dat

 • Je als ondernemer ook cadeaubonnen kunt weggeven aan werknemers of klanten? Dat deed bijvoorbeeld Natasja Eshuis: “Een paar jaar geleden heb ik op Valentijnsdag alle medewerkers van Travel Trend een Wakibi cadeaubon gegeven. De reacties waren positief. Een paar van hen hebben toen hun cadeaubonnen gebundeld, zodat ze projecten konden ondersteunen die daarmee het doelbedrag konden halen.” Niet alleen de medewerkers zelf waren betrokken. “Het was heel leuk om te zien dat zij hun kinderen erbij haalden om een project te kiezen”. Maatschappelijk betrokken ondernemen; Natasja Eshuis doet het via Wakibi
 • Er al meer dan 10.000 cadeaubonnen zijn gegeven sinds Wakibi is opgericht?
 • De Wakibi-cadeaubon een jaar geldig is? Daarna wordt het omgezet in een donatie aan Wakibi waarmee we onze kosten financieren. De ontvanger krijgt een maand voor het verlopen van de geldigheid een herinnering in de mail.