Afrikaans stof was je niet meer van je voeten

Door Matthijs Rijlaarsdam op 20-10-2015

Impact van microkrediet

Naar een oud gezegde was je Afrikaans stof niet meer van je voeten. En in de praktijk blijkt dit echt zo te zijn - alles lijkt gebukt te gaan onder een permanente laag stof.

Naar een oud gezegde was je Afrikaans stof niet meer van je voeten. Ik kijk naar mijn laptop en realiseer me hoe stoffig het hier in Kenia in oktober is. Mijn camera, telefoon, kleding en schoenen - alles lijkt onder een permanente laag stof gebukt te gaan. Mijn verblijf in Nairobi heeft hier een grote rol in gespeeld. Echter, de uitstapjes in het ‘veld’ - hobbelend langs eindeloze stoffige paden op het platteland om de leners te bezoeken - hebben meeste stof met zich meegebracht.
  

Hand in Hand Eeastern Africa
Ik ben telkens rondgeleid door lokale medewerkers van Hand in Hand Eastern Africa (HIH), een partnerorganisatie van Wakibi. HIH investeert in een trainingsprogramma van zes maanden voor potentiële leners. Op deze manier worden er niet alleen sterke gemeenschapsbanden gecreëerd, maar wordt men voorafgaand aan het ingaan van de lening ook de nodige financiële- en ondernemingsvaardigheden bijgebracht.
  

Betrokken trainers
Ik heb een aantal groepstrainingen mogen bijwonen en daar zag ik hoe gedreven en vaardig de HIH trainers waren. Ze werken geduldig met gemarginaliseerde gemeenschappen, waarbinnen mensen vaak niet of nauwelijks kunnen lezen en schrijven, en zijn toch telkens in staat om hen zelfvertrouwen en praktische vaardigheden te geven waarmee ze een toekomst kunnen opbouwen. Het was duidelijk zichtbaar hoe nauw betrokken de trainers bij hun leerlingen waren.
 

Ik heb nu gezien hoe effectief deze benadering is. Keer op keer heb ik naar vrouwen (soms mannen) geluisterd die me vertelden over hun kleine ondernemingen. Ze lieten zien welke impact de winst uit hun bedrijfjes op hun eigen leven en dat van hun families had en vertelden honderd uit over hun ambities. Vrouwen van alle leeftijden (zelfs energieke boerinnen van in de 70!) legden me in detail uit hoe de lokale markt in elkaar zat, hoe zij het beste een deel van die markt konden bestieren en hoe zij varieerden in hun aanbod om hun risico te minimaliseren.

De impact van microkrediet
Het is moeilijk te geloven dat al deze slimme zakenvrouwen een aantal maanden geleden, zoals ze zelf omschrijven, niets om handen hadden, financieel analfabeet en volledig afhankelijk waren van hun mannen. Inmiddels runnen zij succesvolle ondernemingen, zonder schulden, waarmee zij hun gezinnen van voedsel kunnen voorzien en hun kinderen naar school kunnen laten gaan. Hun levens zijn als gevolg van de programma’s grondig veranderd. De groepsbanden brachten een sterk psychologisch vangnet met zich mee. Iedereen die ziek werd, in financieel noodweer verkeerde of andere problemen had, werd door het netwerk opgevangen.
  

Esther is de voorzitster van haar lokale steungroep. Zij maakt zelf tassen (waar ze graag de internationale markt mee op wil!) en verkoopt drankjes vanuit een klein winkeltje. Binnenkort verwissel ik het stof voor modder (als ik de mensen mag geloven, is het regenseizoen onderweg en de voorspellingen zijn niet mis). Maar zoals ik eerder zei, het is het me allemaal meer dan waard.
 

Bovendien vind ik het eigenlijk wel fijn dat ik die Keniaanse aarde overal met me meedraag. Zoals het gezegde al aangeeft, staat het misschien wel symbool voor hoe deze geweldige, inspirerende mensen en dit spannende, dynamische continent mijn hart hebben gestolen. Neem bijvoorbeeld Kennedy. Hij is een aantal jaar geleden als gevolg van het geweld na de verkiezingen alles wat hij had kwijtgeraakt. Maar met dank aan een kleine lening heeft hij een succesvol schoenreparatie bedrijfje opgestart. Met de winst kan hij zijn vijfjarige zoon naar school sturen. De lening heeft zijn leven zowel financieel als psychologisch getransformeerd. 

Het belang van vrijwilligers
Vrijwilligers maken het mogelijk voor organisaties als Wakibi om ondernemers in ontwikkelingslanden te helpen. Bovendien zijn zíj degenen die de verhalen van de ondernemers kennen en vertellen. We kunnen dus veel leren van hun ervaringen en vinden het daarom de moeite waard om hun eigen verhalen te delen! Vrijwilliger worden in een ontwikkelingsland kan via onze partner Kiva, lees meer via deze link http://www.kiva.org/fellows. Wil je in Nederland vrijwilliger worden? Bekijk dan http://www.wakibi.nl/vrijwilligers/ voor de mogelijkheden.
 

Over Alan Mathers
Hij groeide op in de buurt van Belfast, Noord Ierland. Voordat hij aan de Londen Business School een MBA deed, studeerde hij Frans en Economie in Schotland. Zijn carrière speelt zich af binnen het bankwezen in zowel Groot Brittannië en de Verenigde Staten. Hij is zich altijd bewust geweest van de kansen die het leven hem bood en wilde daarom graag met non-profit organisaties gaan werken. Hij heeft een tijd in het bestuur van ‘The Food Chain’ gezeten, een organisatie die mensen met HIV voorziet van voedingsadvies. Recentelijk is hij ook onderdeel geworden van het bestuur van ‘The Book Bus’, een organisatie die als doel heeft om kinder analfabetisme in Afrika te laten afnemen. In 2014 heeft hij de financiële wereld verlaten om bij ‘The Ethiopian Education Foundation’ te werken en daarnaast werkte hij als manager in een studenten hostel in Addis Ababa. Wat Alan voornamelijk raakte, was de manier waarop mensen met weinig middelen de kansen die hen geboden werden grepen. Hij zag hoe innovatief en hard werkend de mensen waren en stuk voor stuk hun volle potentie benutten. En hoe hun zelfvertrouwen en trots meegroeiden. Alan gelooft in de rol van microfinanciering en is daarom blij de kans te hebben gekregen om in 2015 met Camfed en Untu te werken, twee Wakibi partners in Zimbabwe.