Reizen met social impact: wat is het en hoe kan het beter?

Door Ilse Naves-Scheidel op 29-12-2019

Impact van microkrediet

We reizen allemaal behoorlijk wat af. Want hoewel de term ‘vliegschaamte’ steeds vaker valt, blijft het aantal internationale toeristen toenemen. In het 1e kwartaal van 2019 al met 4% ten opzichte van dezelfde periode in 2018 (UNWTO). Het totaal aan inkomsten uit internationaal toerisme was 1,7 miljard US dollar in heel 2018. Dat is 7% van alle inkomsten uit diensten en producten wereldwijd!

Een heleboel geld, waar veel landen in Azië en Afrika met weinig grondstoffen maar een goed klimaat, mooi van kunnen profiteren. Tenminste, dat zou je denken. Helaas gaat er maar een heel klein percentage van al dat geld naar het land zelf: zo’n 5 tot 10%. Deze infographic van strandplatform Beachmeter geeft goed weer hoe dat zit.

Wat kan je hier als reiziger aan doen? Reizen met sociale impact!

Steeds meer reizigers vinden dat de mensen op de plaats van bestemming meer moeten verdienen aan toerisme. Daarom is ‘social impact travel’ een trend. Social impact travel is een manier van reizen die de lokale economie ondersteunt en de bewoners zo veel mogelijk laat meeprofiteren. Het biedt lokale culturele ervaringen die respectvol, ethisch en duurzaam zijn. Dat is fijn voor de plaatselijke bewoners en geeft reizigers een beter gevoel. Bovendien leren toeristen op die manier de lokale cultuur beter kennen omdat ze meer direct contact hebben met de bevolking.

Er zijn verschillende vormen van georganiseerde social impact travel-reizen. Eco- en natuurbehoudreizen bijvoorbeeld, of vrijwilligersreizen. Maar ook reizen waarbij de reizigers zoveel mogelijk eten en slapen in restaurants en hotels die door lokale families worden gerund, in plaats van internationale ketens. De benamingen van de reizen verschillen omdat de nadruk ergens anders op ligt, maar de belangrijke overeenkomst is: de lokale bevolking heeft er baat bij.

Kies voor het juiste duurzame reisbureau

Wil je zeker weten dat je goed zit, regel dan je reis bij een reisbureau dat social impact hoog in het vaandel heeft staan. Een voorbeeld hiervan is Riksja Travel. Zij organiseren rondreizen 'met hart voor de wereld'. Op hun website lees je precies wat ze daaronder verstaan, van de inhoud van de reizen zelf tot co2-compensatie en hun mvo-beleid. Ook touroperator Sawadee biedt avontuurlijke groepsreizen aan die niet ten koste gaan van mens en milieu, maar juist zorgen voor een positieve impact op het land van bestemming.
 

Tips om te reizen met meer sociale impact

Wil je zeker zijn dat de lokale bevolking ook van jouw vakantie profiteert? Daar hoef je geen speciale reis voor te boeken. Hier zijn een paar tips om social impact te maken die je eenvoudig zelf kunt toepassen:

1. Eet in lokale, kleine(re) restaurants
Kijk bijvoorbeeld eens op de website van ResiRest. Bij hen kun je als reiziger in contact te komen met lokale gezinnen, door samen een maaltijd te nuttigen of zelfs door te helpen die maaltijd te bereiden. 80% van jouw betaling gaat direct naar de familie!

2. Verblijf bij mensen thuis of in kleinere (familie)hotels.
Zoek op internet op de plaats van bestemming naar hotels en boek rechtstreeks. Airbnb’s zijn een goede optie in plaatsen waar het nog niet zo toeristisch is. Let wel goed op het overheidsbeleid ten aanzien van Airbnb’s. In sommige steden drijft Airbnb de huurprijzen op. Dat is oneerlijk voor de lokale bevolking. In andere steden kan het juist weer wel in het voordeel zijn van de bevolking.

3. Boek een lokale gids, bijvoorbeeld via Leaplocal.org, Tours by Locals of neem een kijkje bij ervaringen op Airbnb.

4. Koop souvenirs die gemaakt zijn door de plaatselijke bewoners, en geen producten die massaal zijn geproduceerd.

Help lokale ondernemers vanuit Nederland

Om lokale ondernemers op weg te helpen met het opzetten van hun restaurant of winkel, kun jij ze een handje helpen door het verstrekken van een kleine lening. Social impact creëren was nog nooit zo makkelijk! Bijvoorbeeld Mariam uit Georgië. Zij wil graag een lening om een huisje om te toveren tot restaurant voor toeristen. Of Rasha uit Palestina, die souvenirs maakt uit olijfhout. Met de lening wil ze een machine kopen, waarmee ze het olijfhout kan graveren.

Steun deze ondernemers, zodat zij – op eigen kracht en met hulp van sociaal bewuste toeristen - een onafhankelijk bestaan op kunnen bouwen.