De droom van Lourdes

Door Danielle van Roomen op 27-2-2024

Impact van microkrediet

Women Empowerment fonds

De wereld laten zien wat een vrouw waard is! Lourdes was pas 18 toen ze volgens eigen zeggen haar wereld in elkaar zag storten. Ze werkte sinds haar 14e jaar als schoonmaakster. Zo kon ze met het beetje geld dat ze daarmee verdiende haar moeder helpen zorgen voor haar broertjes en zusjes. Toen kwam ze er achter dat ze zwanger was. Ze was alleen, werd verstoten door haar familie en door de vader van haar kind.

‘Ik verloor alles… door de zwangerschap stond mijn hele leven op zijn kop,’ vertelt Lourdes.

Na de geboorte van haar zoontje Victor werkte Lourdes waar ze maar kon om haar kleine familie van twee te onderhouden.

‘We kwamen rond met het kleine beetje dat we hadden,’ zegt Lourdes.

‘Mijn zoon heeft nooit luiers gedragen omdat ik daar gewoonweg nooit genoeg geld voor had.’

Ze besloot haar eigen bedrijfje te beginnen, ze begon met de verkoop van empanadas en andere snacks. Dat bedrijfje begon ze met haar eerste microkrediet van iets meer dan 60 dollar (55 euro).

Ze legde zichzelf strikte regels op zodat ze kon blijven investeren in haar bedrijfje en spaargeld kon opbouwen.

Het motto van Lourdes in die periode was:

'Ik zal zijn vader eens laten zien wat ik waard ben als vrouw en dat ik geen man aan mijn zijde nodig heb. En ik zal mijzelf ook bewijzen tegenover mijn familie die zoveel kritiek op mij hadden.’

Maar het bedrijfje runnen ging niet zonder slag of stoot. Ze kreeg te maken met grote uitdagingen. De winkel van Lourdes was niet goed beveiligd en binnen 2 maanden werd ze 4 keer beroofd. Ze maakte lange dagen en had geen sociaal leven.

Ondanks de moeilijkheden breidde ze haar zaak uit en sloot ze het ene na het andere microkrediet af. Telkens voor een hoger bedrag. Uiteindelijk ontving ze een krediet van 975 dollar (900 euro) via Wakibi en partner Kiva. Maar liefst 33 uitleners van over de hele wereld droegen hieraan bij.

Lourdes gebruikte het geld om meer voorraad en een koeling te kopen. Haar winkel liep inmiddels zo goed dat ze naar een nieuwere, grotere winkel kon verhuizen, dit keer met een beveiligde ingang om overvallen te voorkomen. Zij en haar zoontje gingen naast de winkel wonen.

‘Ik ben dankbaar voor wie ik nu ben,’ zegt Lourdes.

‘Dankbaar voor alle uitleners van Wakibi en Kiva. Ik weet dat ik door hen mijn droom waar heb kunnen maken. Ik ben dankbaar uit de grond van mijn hart.’

Ze heeft ook een boodschap voor alleenstaande moeders over de hele wereld.

‘Veel mensen zeggen dat het alleenstaande moederschap het ergste is dat je kan overkomen,’ zegt Lourdes. ‘

'Maar dat klopt niet.
Als alleenstaande moeder word je juist sterker, je doet zelfs nog meer je best.’

Help dromen van vrouwelijke onderneemsters zoals Lourdes waar te maken. Zoek hier vrouwen die jou inspireren en word uitlener bij Wakibi!

Collecteer mee voor vrouwen in ontwikkelingslanden

Om nog meer ondernemende vrouwen in ontwikkelingslanden te helpen, zamelt Wakibi in de week van Internationale Vrouwendag (3 - 9 maart) online geld in voor het Women Empowerment Fonds. Doe jij ook mee!

Ga naar onderstaande website om een online collectebus aan te maken en start met collecteren! Of doe een donatie in één van de collectebussen