Máxima en het microkrediet

Door Michelle van der Burg op 11-5-2023

Women Empowerment fonds

Microkredieten

Koningin Máxima en microkredieten zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Het is geen geheim dat onze koningin zich al jaren hard maakt voor financiële inclusie, waar microkrediet een belangrijk onderdeel van is. Wat zijn haar drijfveren? En waar houdt ze zich precies mee bezig? Máxima’s verjaardag, op 17 mei, is voor Wakibi een mooi moment om op onderzoek uit te gaan.

Een echte datafreak

In slechte economische tijden, en periodes met hoge inflatie, is het voor veel mensen moeilijk om te participeren in de maatschappij. Dat ondervond Koningin Máxima in het Argentinië van de jaren tachtig waarin ze opgroeide. Daarom is ze economie gaan studeren. Zelf zegt ze hierover “Toen leerde ik dat goed omgaan met geld een belangrijk deel is voor een beter leven.” Een passende opleiding voor iemand die zichzelf omschrijft als “heel goed met cijfers en een echte datafreak”. Na haar studie vervulde ze rollen in de financiële en bancaire wereld in Buenos Aires, New York en Brussel. Als echtgenote van de kroonprins kon ze niet in de private sector blijven werken. Maar lagen er diverse maatschappelijke functies op haar te wachten. In binnen én buitenland.

Financiële diensten voor iedereen

Zo werd koningin Máxima in 2009 benoemd tot Speciale pleitbezorger van de VN secretaris-generaal voor inclusieve financiering voor ontwikkeling (Secretary-General's Special Advocate for Inclusive Finance for Development- afgekort UNSGSA). Een hele mondvol! Kortgezegd zet Máxima zich in om financiële diensten voor iedereen toegankelijk te maken. Dit is belangrijk, omdat wereldwijd vooral lage inkomensgroepen, vrouwen, kleine boeren en kleine ondernemers minder of geen toegang hebben tot bijvoorbeeld een bank- of spaarrekening of lening (Bron: https://www.unsgsa.org/financial-inclusion). 

Koningin Máxima krijgt een korte presentatie van de Bancas de las Oportunidades

Foto: Lebrija, 3 maart 2014: Koningin Máxima krijgt een korte presentatie van de Bancas de las Oportunidades. Een cliënte maakt gebruik van de diensten om geld op een spaarrekening te storten. Beeld: © ANP Robin Utrecht

Stimuleren van sociale ontwikkeling en zelfontplooiing

Volgens cijfers van de Wereldbank missen in opkomende markten zelfs zo’n 131 miljoen kleine boeren en ondernemers toegang tot financiële diensten (Bron: https://www.unsgsa.org/financial-inclusion). En dat is zonde. Want toegang tot deze diensten helpt bij het creëren van economische groei, het scheppen van werkgelegenheid, het stimuleren van sociale ontwikkeling en zelfontplooiing. Maar het helpt mensen vooral om meer financieel weerbaar te worden. Eerder zei Máxima hierover dat ze wil aanmoedigen “om huishoudens en gemeenschappen met lage inkomens, meer in het bijzonder vrouwen en kleine boeren, te blijven voorzien van passende financiële dienstverlening.” Microkredieten spelen hierin een grote rol, al heeft Máxima het zelf liever over inclusive finance, omdat dit een breder begrip is.

Wakibi deelt de visie van onze koningin

Wakibi streeft naar armoedebestrijding en duurzame zelfredzaamheid door leningen te verstrekken aan ondernemers in ruim zeventig ontwikkelingslanden (Over Wakibi). Tachtig procent van de microkredieten van Wakibi gaat naar vrouwelijke ondernemers. Dit is geen toeval, want het is voor vrouwen in ontwikkelingslanden vaak moeilijk om aan leningen te komen. Met microkredieten helpt Wakibi hen om economisch onafhankelijk en weerbaarder te worden. En het mooie is dat niet alleen de vrouwen zelf profiteren, maar ook hun omgeving deelt mee.

Wil jij ook vrouwelijke ondernemers een steuntje in de rug geven? Dat kan door zelf een lening te verstrekken: https://www.wakibi.nl/projecten/vrouw

Foto top: Filipijnen, 30 juni 2015: Koningin Maxima bezoekt Melissa Garcia die succesvol ananassen verbouwt, mede door een lening, verzekering en sparen. Beeld: © ANPRobin Utrecht