Maak kennis met ‘de buurtsuper mevrouw’: hoe Rosa haar bedrijfje in de Dominicaanse Republiek opbouwde met behulp van microkredieten

Door Danielle van Roomen op 17-4-2024

Impact van microkrediet

Microkredieten

Ze noemen haar ‘de buurtsuper mevrouw’. Rosa runt al 15 jaar haar supermarktje op de benedenverdieping van haar huis, Villa Hermosa, in het kleine dorpje La Romana in de Dominicaanse Republiek. Iedereen in de buurt weet dat ze in haar winkel alles kunnen vinden wat ze nodig hebben.

Met haar eerste microkrediet bakte ze maïsbrood

Ze heeft in haar winkel voor ieder wat wils. De rekken staan gevuld met allerlei kleurrijke snacks, kookbenodigdheden en kisten vol groenten. Ze geeft de boodschappen aan via een kleine vierkante opening, en neemt het geld aan met een vriendelijk woord en een stralende glimlach.

Rosa heeft haar winkel in de loop der tijd opgebouwd met behulp van een aantal microkredieten van Wakibi. Maar ze begon klein en bescheiden met slechts één artikel; maisbrood.

"Mijn eerste microkrediet gebruikte ik voor meel, suiker en andere bakbenodigdheden. Ik begon met het bakken en verkopen van maisbrood," herinnert ze zich. "Mensen leerden mij en mijn winkel kennen en ik kreeg steeds meer klanten. Ze bleven steeds terugkomen voor mijn artikelen."

Nu, negen leningen verder, verkoopt Rosa nog steeds zelf gebakken broden. Maar ze heeft inmiddels ook de reputatie opgebouwd dat ze het allerbeste assortiment in het dorp verkoopt.

Rosa, de buurtsuper mevrouw

Hoe Rosa met behulp van microkredieten haar winkel kon uitbreiden

Voordat Rosa ging ondernemen werkte ze in een tabaksfabriek. De tabaksindustrie is een van de belangrijkste industrieën in de Dominicaanse Republiek. Het land is de grootste producent van met de hand gerolde sigaren ter wereld. De industrie is echter berucht om de lange werkdagen en de gezondheidsrisico’s in de fabrieken. Arbeiders worden blootgesteld aan hoge doseringen pesticiden.

Op een dag besloot Rosa haar ontslag in te dienen. Ze besprak haar toekomst met haar grootmoeder. Zij vertelde Rosa over microkredieten. De microkredieten in de Dominicaanse Republiek worden verstrekt via Esperanza International, een Field Partner van Kiva de Amerikaanse partner van Wakibi. Zij bieden niet alleen microkredieten, maar ook allerlei ondersteuningsmogelijkheden. Denk bijvoorbeeld aan hulp op het gebied van gezondheidszorg en bij opleidingen. Ze richten zich primair op vrouwen in afgelegen gebieden, zoals Rosa.

Groepskrediet

Rosa kreeg een zogeheten groepskrediet. Alle leden van de groep krijgen een deel van het geld en komen vervolgens bij elkaar om van elkaar te leren, elkaar aan te moedigen, en elkaar ter verantwoording te roepen. Dit model biedt mensen die normaal gesproken misschien niet in aanmerking zouden komen voor een krediet toch een kans.

Nadat ze haar eerste schuld had afbetaald, de lening waarmee ze de eerste lading maisbrood had gebakken, maakt Rosa nog een aantal keren gebruik van het krediet. Zo kon ze haar assortiment en dus haar inkomsten verder uitbreiden. Ze breidde niet alleen haar supermarktje uit, ze opende ook nog een tweede winkel waar ze tweedehands kleding begon te verkopen. Ze bleef bedragen lenen en terugbetalen. Zo bouwde ze kredietwaardigheid op én verhoogde ze haar inkomen.

"Ik kan mijn kinderen onderhouden, hun school betalen en gewoon met hen naar de dokter," zegt Rosa. Ze legt uit dat haar dochter een oogafwijking heeft waarvoor ze regelmatig naar een ziekenhuis in de hoofdstad Santo Domingo moet. "Ik reis daar bijna maandelijks naartoe met haar. Ze draagt nu een bril."

Rosa geeft glimlachend de boodschappen aan via een kleine vierkante opening

Van fabrieksarbeider naar ondernemer

Het heeft heel veel geduld en doorzettingsvermogen gekost om haar zaak stukje bij beetje op te bouwen. Maar voor Rosa is het een hele goede beslissing geweest om over te stappen van fabrieksarbeider naar ondernemer. Ze brengt haar dagen nu glimlachend door in haar winkel en maakt een praatje met haar klanten terwijl haar kinderen in de buurt spelen.

"Ik geef veel geld uit om mijn winkel draaiende te houden maar ik zet al mijn winst op de bank," zegt ze trots. "Ik kan nu van alles kopen voor mijzelf, mijn kinderen en mijn huis."

Nu ze bewezen heeft dat haar winkel de beste van het dorp is voor heerlijke verse broden, maar ook voor voedsel in blik en betaalbare kleding, is deze buurtsuper mevrouw niet van plan te stoppen met groeien.

Rosa aan het werk in haar eigen buurtsuper in de Dominicaanse Republiek

"Ik hoop mijn zaak nog verder uit te kunnen breiden. Ik wil er nog een extra ruimte bij zodat ik meer tweedehandskleding kan verkopen," zegt ze. Ze vertelt hoe ze gebruik kan blijven maken van microkredieten om nieuwe kansen voor zichzelf te creëren. "Ik werk hard om mijn schulden af te betalen, dus als ik meer leningen zou willen, dan kan dat."

De vasthoudende onderneemster moedigt ook andere vrouwen in de Dominicaanse Republiek aan een microkrediet af te sluiten. Zo kunnen ze werken aan hun onafhankelijkheid en voor een goed leven zorgen voor zichzelf en hun gezinnen. Maar, voegt ze daar met een stralende glimlach aan toe, "ze moeten wel heel hard willen werken, net als ik."

Meer microkredieten, meer mogelijkheden

Meer microkredieten betekent meer mogelijkheden voor al die mensen die een kans verdienen. Er zijn veel onderneemsters zoals Rosa, die werken aan een beter leven met de hulp van een microkrediet. Je kunt hen al vanaf € 25,00 ondersteunen door uitlener te worden bij Wakibi.

Namens alle huidige en toekomstige ondernemers en onderneemsters: alvast bedankt!

Dit artikel is geschreven door Jessica Leigh Lebos (Kiva) en hertaald door Danielle van Roomen (Wakibi)