Bedwing de bling! Microkredieten verstandig inzetten

Door Mirjam de Graaf op 27-3-2023

Over Wakibi

Microkredieten

Van 27 tot en met 31 maart is het de Week van het Geld. Tijdens deze week leren kinderen en jongeren op een speelse manier met geld omgaan. Het thema van dit jaar is 'Bedwing de bling'. Hoe zorg je ervoor dat je niet valt voor de verleiding van die nieuwe telefoon of schoenen die je niet per se nodig hebt?

Leren omgaan met geld speelt ook bij ondernemers die microkredieten ontvangen. Want als je nooit kansen hebt gekregen om iets op te bouwen, en nooit bij banken terecht kon, hoe kun je dan weten waar je op moet letten wanneer je een microkrediet krijgt? Veel microkredietverstrekkers waar Wakibi mee samenwerkt, zorgen daarom ook voor begeleiding en onderwijs voor de ondernemers - veelal vrouwen - die een microkrediet krijgen.

Rollenspellen

Neem bijvoorbeeld Friendship Bridge, een NGO uit de Verenigde Staten die actief is in Guatemala. Wakibi-directeur fondsenwerving Sylvia Siertsema zag met eigen ogen hoe zij voor begeleiding zorgen. “We bezochten een huis in het dorp Tecpan, waar een groep van vijf ondernemers en een functionaris samenkwamen. De vrouwen hadden verschillende beroepen, zoals weefster, boer en winkeleigenaar. De functionaris legde verschillende kaarten op tafel met tips. Eén daarvan was dat de ondernemers een goed plan moeten hebben voor ze een lening aangaan. En even belangrijk: dat ze altijd moeten vragen hoeveel rente er betaald moet worden voordat ze een lening aangaan. Met behulp van een dobbelspel en rollenspellen ging hij hier vervolgens met de vrouwen over in gesprek”.

Mensen zijn niet altijd goed in bijvoorbeeld cashflowmanagement of businessplanning. Het is nuttig om mensen niet alleen een stapel geld te geven, maar ook een training.

Kennis vergroot kans op terugbetalen


De Filipijnse vishandelaar Cecilia ervaart de voordelen van het netwerk dat ze via de verstrekkers van microkredieten opbouwt. Ze kan daardoor gebruik maken van aanvullende diensten, zoals opleidingsmogelijkheden, medische hulp en verzekeringen. Juist die opleidingen zorgen ervoor dat de kans op het succesvol terugbetalen van een microkrediet groter wordt. Dit constateerde Enno Masurel, hoogleraar Sustainable Entrepeneurship aan de VU Amsterdam, op basis van kwalitatief onderzoek. In de Wakibi podcast Social Impact Show vertelt hij: “In workshops in Tanzania en Zambia merkten we dat mensen niet altijd goed zijn in bijvoorbeeld cashflowmanagement of businessplanning. Het is nuttig om mensen niet alleen een stapel geld te geven, maar ook training.” Hij deed dat zelf in de jaren '90 als onderdeel van een wetenschappelijk project in Vietnam. “Mensen die bij ons een microkrediet kregen, moesten ook leren boekhouden.”

We moeten beslissen hoe we dit geld gaan investeren, waar en hoe gaan we het uitgeven?

Lenen in een groep maakt sterk


Vaak gaan microkredieten naar groepen mensen die samen een project doen. Dan kun je ook steun bij elkaar vinden. Zo is Rosa uit Ecuador regelmatig voorzitter van zulke groepen geweest. "Ik geef graag tips", zegt de doorgewinterde lener. "Als de lening wordt uitbetaald, zeg ik bijvoorbeeld: Oké, alsjeblieft, we moeten beslissen hoe we dit geld gaan investeren, waar en hoe gaan we het uitgeven? We gaan het niet uitgeven in de winkel of bij een dansschool. Vergeet niet dat we een bedrijf hebben waarin we moeten investeren."

Toekomst met bling

En soms is toegeven aan de bling wél de verstandigste beslissing. Omdat juist die bling je helpt een toekomst te bouwen. Zoals voor Safoura uit Mali. Daar staat vee synoniem voor rijkdom. Dus wil ze van de winst die ze realiseerde dankzij haar microkrediet, koeien, schapen en ander vee kopen voor haar kinderen. En dan kan die motorfiets voor haarzelf wel even wachten!

Help jij mensen als Cecilia, Rosa en Safoura verder? Steun nu een project!