Succesverhalen uit het veld: Welkom in de Milk Bar van Florence in Kenia

Door ineke van arnhem op 11-7-2014

Over Wakibi

Hieronder lees je het verhaal van de Keniaanse Florence en haar ‘Milk Bar’. Twee jaar geleden gooide ze het roer om en besloot ze haar dromen uit te laten komen.

Florence uit Kenia is de trotse eigenaresse van een ‘Milk Bar’. Een echte bar, compleet met hoge krukken en een toog. Ze schenkt verse melk in hoge bierglazen van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat. De melk komt van haar eigen koe en van drie koeien van de buren. Jarenlang had Florence allerlei baantjes, werd ze soms slecht behandeld of kreeg ze haar loon niet. Twee jaar geleden besloot ze dat het anders moest. Haar droom kwam uit.

De foto van Florence voor haar bar vertelt een fantastisch verhaal. Het verhaal van een bescheiden vrouw met lef en durf. Als je familie generaties lang in armoede leeft, ga je bijna geloven dat het nu eenmaal niet anders is. Het blijft bij dromen over een betere toekomst en je schikken in je lot. Maar daadwerkelijk een stap zetten, terwijl familieleden je eerder ontmoedigen dan stimuleren, vergt moed.

Plan kon zomaar mislukken
Florence koos het moment om een lening aan te gaan zorgvuldig. Zij realiseerde zich de impact van de ‘melkrevolutie’ die zich de afgelopen vijftien jaar voltrok in Kenia. Dit was het juiste moment om in het gat in de markt te springen. Toch nam ze echt een risico toen ze een kamer van haar huis omtoverde tot ‘Mikumbune Milk Bar’. Het plan kon zomaar mislukken, familie en buren zouden haar voor gek verklaren en alle hoop op een beter leven zou voorgoed de grond in zijn geboord.Aanvankelijk duurde het even voor de klanten kwamen. Logisch, want sommige melkbars nemen het niet zo nauw met de hygiëne. Er wordt dagverse, rauwe melk geserveerd die vaak wordt aangevoerd per fietskoerier. Het is dus belangrijk dat alles schoon is en zo koel mogelijk blijft. Florence heeft vanaf de start gelijk geïnvesteerd in hygiëne. Dat betekent alles zorgvuldig schoonmaken, de plastic tanks met melk in emmers koud water bewaren en vaak je handen wassen. Klanten moeten niet ziek worden van haar melk, dat zou het einde van haar zaak betekenen.

‘Melkrevolutie’ in Kenia
Nog niet zo lang geleden werd het kleine boeren vrijwel onmogelijk gemaakt om hun melk aan de man te brengen. Het beleid van de regering was erop gericht de belangen van de grote melkproducenten van het land veilig te stellen. Kleine boeren mochten alleen zelfvoorzienend zijn, geen handel drijven. De informele economie werd waar mogelijk wettelijk belemmerd. Het gevolg: kleine boeren bleven arm, de omzet van grote boeren steeg.
Anno 2014 is alles anders. De afgelopen vijftien jaar voltrok zich een ware ‘melkrevolutie’ in Kenia. Het nationale beleid veranderde drastisch en kleine boeren konden voortaan meedoen in de gereguleerde markt voor zuivelproducten. Op dit moment komt meer dan tachtig procent van de zuivelproductie in Kenia van kleine boeren. Ze hebben vaak niet meer dan een of twee melkkoeien en een klein stukje grond.

De kleinschalige lokale markt voor zuivelproducten is booming business geworden. Het zou tienduizenden mensen uit de greep van de armoede kunnen bevrijden, volgens deskundigen van International Livestock Research Institute (ILRI). Maar kleine boeren hebben hulp nodig om te leren ondernemen, zegt ILRI. Dat is wat Wakibi’s locale partner Juhudi Kilimo doet. Niet alleen maar geld lenen, maar ook trainingen en hulp bieden aan startende ondermers.

Schuur verhoogt melkproductie
Florence startte haar milk bar met de verkoop van melk en mala, een populaire zoute zuivelmix. Nu serveert ze ook chapati (soort plat brood, lijkt op pannenkoek) toast en koek. Ze bakt de heerlijkste omeletten van de eieren die haar kippen leggen. De buren doen mee als melkleverancier en zo lopen de zaken voorspoedig. Florence verdient er ongeveer 110 euro netto per maand mee. Dat is meer dan ze vroeger in loondienst kreeg.
De vraag naar melk in de bar is groter dan het aanbod. Florence verkoopt nu gemiddeld dertien liter per dag, maar zou met gemak 25 liter kwijtraken. Daarom klopte ze aan bij Kiva-partner Juhudi Kilimo voor microfinanciering. Met het geld wil ze een schuur bouwen. Ze verwacht dat haar koe meer melk geeft door de rust die goede beschutting biedt. En ze wil investeren in een nieuwe koe die meer melk geeft.
Juhudi Kilimo werkt uitsluitend met kleine boeren en verstrekt alleen leningen voor concrete agrarische goederen zoals een koe, een tractor of een koelcel. Juhudi Kilimo beschouwt de te financieren goederen als onderpand voor de lening, zodat eventuele andere schuldeisers dit eigendom niet kunnen opeisen en de boer van inkomen verzekerd blijft.

Over Wakibi
Dit soort succesverhalen van zowel onze leners als onze partners zijn in de eerste plaats mogelijk door de dromen, wilskracht en goede ideeën van al deze mensen in ontwikkelingslanden. Wakibi streeft er naar om vervolgens met behulp van haar leden en haar partners, hen te helpen deze dromen te verwezenlijken. Als je vragen of commentaar hebt over dit artikel of de betrokkenheid van Wakibi, mail dan naar support@wakibi.nl.

Bronnen:
www.kiva.org
www. juhudikilimo.com
www.idd.landolakes.com
www.ilri.org
www.fao.org