Terugblik op de Wakibi vrijwilligersdag

Door Iris Druiven op 25-6-2021

Over Wakibi

Zaterdag 19 juni was er opnieuw een vrijwilligersdag van Wakibi. Deze keer was het nog een online evenement vanwege corona maar dit maakte het zeker niet minder nuttig en gezellig. Het was goed om iedereen te zien en te spreken en zo ook een keer van vrijwilligers en bestuur te horen waar je normaal misschien niet zo veel contact mee hebt.

Tien jaar Wakibi

Als eerste vertelde Peter Schinkel over de start van Wakibi, nu tien jaar geleden. Hoe hij ondanks ontmoedigende teksten op de website ('we zijn te druk') binnenkwam bij Kiva en van hen alle steun en advies kreeg bij de oprichting van Wakibi. Door veel enthousiasme groeide Wakibi uit tot de huidige organisatie met mensen waar hij heel trots op is. En dat al 10 jaar. Ook het bestuur sprak zich positief uit naar de vrijwilligers en voelt dat we samen verder willen groeien. Dit kan nu ook letterlijk met het presentje wat we door de brievenbus hebben gekregen. De bloemenzaadjes van tuindreef.nl staan voor een gezamenlijke groei terwijl we de wereld een stukje mooier maken.

Hard werk en nieuwe plannen

Er wordt dan ook hard gewerkt binnen Wakibi, zo vertelde het bestuur. Sylvia Siertsema lichtte een tipje van de sluier op over het nieuwe Women Inclusive Fonds dat eraan komt en Marije Roozendaal vertelde over de plannen voor PR en evenementen. Zo was er al een geslaagd webinar en komen er partner- en fundraisingevenementen. 

Speeddaten

De vrijwilligers van Wakibi werken in verschillende teams en daarom waren er speeddates om eens iemand uit een ander team te ontmoeten. Ondanks de online omgeving gaf dat de kans om op een informele manier te spreken met iemand waar je normaal niet zo gauw contact mee hebt. Bij deze korte speeddates werd al snel duidelijk dat we allemaal de grotere doelen voor ogen hebben, zoals armoedebestrijding en zelfredzaamheid.

Vertellen over Wakibi

De Masterclass tijdens de vrijwilligersdag was in handen van Willemijn Huisman. Zij is expert op het gebied van marketing en communicatie en helpt sociale ondernemers verder te komen op de markt. Ze stelde ons de vraag: wat vertel jij iemand (bijvoorbeeld op een verjaardag) als ze vragen wat Wakibi is?  Daar kwamen al mooie reacties op, maar ze gaf ook de tip minder feitelijk te vertellen en ook het menselijke te noemen. In plaats van vertellen wat Wakibi doet, kun je het ook omdraaien en vertellen waarom jij vrijwilligerswerk voor ons doet en wat jouw persoonlijke raakvlakken zijn met bijvoorbeeld microkredieten. Dan zal degene tegen wie je het vertelt meer aanvoelen dat wij “mensen steunen en geen bakstenen”. Ook liet ze ons zien dat je dat verhaal best een paar keer mag vertellen in je netwerk of op je social media: mensen onthouden verhalen pas als ze er meerdere keren van gehoord hebben. Zo lang je dat maar doet op een manier die bij jou past, mogen we best (vaker) laten zien wat Wakibi is en reclame maken in de vorm van mooie verhalen.

Een geslaagde vrijwilligersmiddag dus, die handvatten en inspiratie heeft gegeven om nog meer kracht achter onze groei te zetten. Hartelijk dank aan alle sprekers en alle aanwezigen. Hopelijk tot een volgende keer in levende lijve.