Wakibi bereikt de drempel van drie miljoen euro

Door Redactie Wakibi op 5-1-2021

Over Wakibi

Sinds de oprichting van Wakibi in 2011 leenden we met z’n allen drie miljoen euro aan ondernemers in ontwikkelingslanden die een beter bestaan willen opbouwen. Met een terugbetalingspercentage van 97,92% geloven we dat dat hen in de meeste gevallen ook gelukt is. Benieuwd waar die drie miljoen precies naartoe ging? We vroegen het aan Hans Vloemans, penningmeester bij Wakibi.

Wakibi bereikt de drempel van 3 miljoen uitgeleende euro’s. En het beste van al? Dat deden we niet met drie, maar met één miljoen euro, waarvan we de terugbetalingen steeds opnieuw uitleenden. In principe konden we dit dus ook met één euro, alleen had het dan veel langer geduurd. Dankzij onze vele uitleners lukte het ons in een periode van 9 jaar. Uitlener worden kan al vanaf 25 euro en hoeveel jij daarvan maakt kies je helemaal zelf.

Drie miljoen euro, hoe bereken je de impact van dat bedrag?

We gaan er van uit dat de gemiddelde lener een gezin onderhoudt met een partner en drie kinderen. Elke lening heeft dus naar schatting invloed op 5 personen. Het totaal van drie miljoen euro werd verspreid over meer dan 60.000 verschillende leningen. Op basis van dit cijfer berekenden we dat onze leningen al effect hadden op het leven van meer dan 300.000 mensen.

Waarvoor werden de leningen gebruikt?

Wereldondernemers gebruiken onze leningen om te investeren in hun bedrijf en de opleiding van hun kinderen. Ze kopen er bijvoorbeeld voorraad, dieren of schoolboeken mee of verbeteren hun woning, winkel of sanitaire voorzieningen. Het gaat dus steeds om materiële zaken die zij nodig hebben om hun levensstandaard en die van hun omgeving te verbeteren.

De ondernemers die we steunen zijn actief in 15 sectoren. 27% van alle leningen gaat landbouwprojecten, 19% naar de voedingssector, 13% naar de verkoop. Op de vierde plaats komt onderwijs, met 9% van de leningen of 5.200 gesteunde projecten.

Onze projecten beslaan 15 sectoren | Beeld uit onze Power BI-omgeving, gesponsord door Ensior.

Naar welke regio’s gaan de leningen?

Wakibi heeft partners en projecten in 84 ontwikkelingslanden. Bijna een derde van de leningen gaat naar Afrika (31,82%), op de voet gevolgd door Azië (30,9%) en Zuid-Amerika sluit de top drie af met 13,9%. Opmerkelijk is dat acht op de tien leningen naar vrouwen gaat.

Projecten per regio | Beeld uit onze Power BI-omgeving, gesponsord door Ensior.

Wat nu? Wat is de volgende mijlpaal?

Na drie miljoen komt vier miljoen! Wakibi is enorm hard aan het groeien. Waar er in 2012 minder dan 100.000 euro werd uitgeleend bedroeg dat bedrag voor 2019 al bijna 700.000 euro. En in 2020 -ondanks corona- bijna 800.000 euro! Waarom kan er dan volgend jaar geen miljoen bij? Ik ben ambitieus en het systeem kan een veelvoud aan. Met bijna 9.000 uitleners op 17 miljoen Nederlanders en 11 miljoen Belgen is er nog meer dan genoeg ruimte om te groeien.

De groeicurve van Wakibi | Beeld uit onze Unit4 Bedrijfssoftware, gesponsord door Exact.

Trots op deze mijlpaal!

Dit resultaat hebben we behaald met dank aan al onze 57 vrijwilligers, gulle uitleners, donateurs en sponsoren!