Tien jaar Wakibi: “Ik werkte fulltime aan Wakibi en had nul inkomsten.”

Door Annette Farshchi op 9-4-2021

Impact van microkrediet

Over Wakibi

Peter Schinkel, medeoprichter van Wakibi, kon ruim tien jaar geleden vast niet vermoeden dat zijn vakantie naar Indonesië het begin van een renteloos microfinancieringsplatform zou worden. We spraken met hem over de beginperiode, waarom hij Wakibi heeft opgericht en de obstakels onderweg.

Hoe kwam je op het idee om een microfinancieringsplatform op te richten?

“Mijn reden was aan de ene kant persoonlijk. Ik was op dat moment twaalf jaar ondernemer en ik merkte dat ik niet meer zoveel interesse had in dat vakgebied: zoekmachine marketing. Tegelijkertijd was ik op vakantie geweest in Indonesië. Daar zag ik een heleboel ondernemers die het soms veel moeilijker hadden dan wij hier in Nederland.”

Wat viel je op?

“Ik zag kleine ondernemers die hun waar op straat verkochten en de boel best goed voor zichzelf hadden geregeld. De levendige en succesvolle vismarkt en kleine levensmiddelenzaakjes zijn me goed bijgebleven. En letterlijk twee meter verderop zag je weer mensen die in armoede leefden.

Dat samen was eigenlijk de reden dat ik zei: ik wil iets gaan doen om die mensen te ondersteunen. Toen ik me daarin ging verdiepen kwam ik erachter dat microfinanciering daar een hele efficiënte manier voor is. Je bent namelijk niet je geld kwijt maar kan het wel 50 keer uitlenen.”

Zo ging het balletje rollen. Samen met Marijke Richmond richtte Peter Wakibi op, genoemd naar een van de ondernemers uit Oeganda die ze een lening hebben verstrekt. Inmiddels is Wakibi een stabiele organisatie met een grote groep vrijwilligers, maar de weg erheen was niet altijd makkelijk.

Is er een uitdaging die je is bijgebleven uit die beginperiode?

“Het was moeilijk om echt de groei erin te krijgen. Ik had mijn baan opgezegd en kon wel een jaartje zonder inkomen, maar dat werden een paar jaren. Ik was de enige die fulltime aan Wakibi werkte en had nul inkomsten. Dat was heel spannend. Wat ik mooi vind om te zien is dat het nu echt een organisatie geworden is waar je op kan bouwen, ook als uitlener. Ik ben erg trots op wat de huidige mensen nu neerzetten.”

Tot een jaar geleden zat Peter nog in het bestuur van Wakibi, maar nu opereert hij meer op de achtergrond. Hij blijft actief leningen verstrekken via Wakibi.

“Ik vind het altijd leuk om de verhalen te lezen, zeker als het geld terugkomt. Wakibi weet virtueel het contact tussen uitlener en lener goed in stand te houden. Ik denk dat er geen effectievere manier is om ondernemers in ontwikkelingslanden te helpen dan deze.”

Waarom zouden mensen uitlener moeten worden bij Wakibi?

“Iedereen die ondernemers een hart onder de riem wil steken zou ik zeker aanraden om dat via Wakibi te doen. Je ziet dat je geld goed terechtkomt: omdat Wakibi met vrijwilligers werkt gaat 100% van je lening naar de ondernemer. Je ziet precies naar wie je lening gaat én je krijgt je geld terug: met hetzelfde geld kan je wel 50 mensen helpen in plaats van één.”

Peter Schinkel, medeoprichter van Wakibi