Met eigen ogen zien wat microkredieten betekenen voor ondernemers in Moldavië

Door Petra van Rijn op 26-10-2022

Uitleners

Impact van microkrediet

Met eigen ogen zien wat microkredieten betekenen voor ondernemers die gesteund worden via Wakibi. Dát was de insteek van Mirte en Mart, oprichters van Social Wheels, het platform waarmee ze sinds 2020 kampeerbusjes verhuren en met een deel van de opbrengst Wakibi steunen.

Het doel van deze enthousiaste uitleners is nog veel meer mensen te inspireren om anderen te helpen. Hun eigen inspiratie halen ze vooral uit mooie ontmoetingen. Dus reisden ze zelf in december 2021 af naar Moldavië om daar te spreken met de KIVA-partner Smart Credit en lokale ondernemers. 

We spraken met hen over deze bijzondere reis.

Smart Credit Moldavie

Hoe hebben jullie Moldavië ervaren?

Een en al aangename verrassingen! We hebben ons altijd veilig gevoeld en de zeldzame toeristen zijn heel erg welkom. Er zijn wel gebieden die wat moeilijker bereikbaar zijn, zoals het nationale park Orhei, maar verder zijn de wegen prima en het landschap heel erg mooi. Lokale wijnproducenten als Cricova zijn goed ingericht op internationale bezoekers en bieden perfecte rondleidingen en proeverijen aan. Het mooie Chisinau heeft echt de allure van een hoofdstad.

Moldavië is ongeveer net zo groot als Nederland, telt slechts 4 miljoen inwoners en is het meest oostelijke land van Europa, tussen Roemenië aan de westzijde en Oekraïne aan de oostzijde. Met een glooiend landschap en zeer vruchtbare grond leent het land zich uitstekend voor akkerbouw en druiventeelt. De wijnen kunnen zich meten met de beste ter wereld maar zijn jammer genoeg in Nederland nog niet erg bekend. Het is in Moldavië - een van de armste landen van Europa – heel normaal om gebruik te maken van microkredieten. Dat kan via Smart Credit op een laagdrempelige manier en tegen gunstige voorwaarden.

Hoe verliep het contact met de bevolking?

Via Roemenië reden we naar Moldavië waar we ons – toch wel een beetje gespannen - op 2 december meldden aan de grens. De dame in de grenspost controleerde eerst nauwgezet onze reis- en covid-documenten maar transformeerde toen van een serieuze beambte in een enthousiaste reisbegeleidster. Ze gaf ons toeristenbrochures en legde met gepaste trots uit wat er allemaal te zien en te doen was in het land. We werden op slag verliefd op deze warme mensen.

Ingemaakte groenten op de markt in Moldavië

Welke projecten hebben jullie bezocht?

Eerst zijn we naar het hoofdkantoor van Smart Credit gereden in Ungheni. De contactpersoon van de internationale KIVA organisatie was die dag niet aanwezig maar kwam speciaal voor ons alsnog naar kantoor. Ze was blij verrast ons te zien en beloofde meteen om bezoeken aan de micro-ondernemers te regelen.

Zo ontmoetten we Lidia in haar marktkraam in Ungheni waar ze verse en ingemaakte groente, zelfgebreide sokken en producten van Herbal Life verkoopt. Dankzij microkredieten kan ze de aanschaf van de producten voorfinancieren. Uiteraard hebben we Lidia’s kraam niet verlaten zonder lekker warme sokken en ingemaakte groentes.

Ook maakten we kennis met Stanislav op zijn akkergronden in Batir waar hij granen, mais en zonnebloemen verbouwt. Zijn eerste lening werd verstrekt voor een irrigatiesysteem en met de volgende schafte hij materieel aan waardoor hij arbeidsloon uitspaart. De huidige lening heeft hem geholpen te overleven tijdens twee gortdroge en dus slechte oogstjaren.

Cadeauwinkel van Nadejda

In Ungheni bezochten we de cadeauwinkel van de 29-jarige Nadejda, die ze dankzij een lening van Smart Credit kon starten. De aanschaf van een houtbewerkingsmachine stelde haar in staat haar assortiment verder uit te breiden en inmiddels runt ze samen met haar man en schoonzus een goedlopende winkel. Hun volgende stap is een website waarmee ze nog meer klanten kunnen bedienen. Fantastisch om te zien welk ondernemerschap deze mensen ten toon spreiden en hoe ze dankzij de kredieten succesvol draaien.

Nailart is erg populair in Moldavië en daar heeft schoonheidsspecialiste Valentina uit Cālārasi goed op ingespeeld met een eigen salon die ze kon openen dankzij Smart Credit. Nu werkt ze 6 dagen per week en heeft ze de ambitie om importeur te worden van de nagellakproducten waar ze mee werkt. Ook wil ze trainingen organiseren voor andere nagelstylistes.

Cristina nodigde ons uit om haar huis te bekijken. Ze heeft een kledingwinkel in Ungheni waar ze goede kwaliteit kleding uit Turkije verkoopt aan een vaste klantenkring. Ons bezoek aan haar huis eindigde in een grote keuken met veel eten en gezelligheid.

Wat heeft het jullie opgeleverd om zelf de projecten te bezoeken?

We zijn dankbaar dat we samen met de mensen van Smart Credit zoveel ondernemers konden spreken. Dat leverde mooie gastvrije inkijkjes op in hun manier van werken, hun klanten en de lokale cultuur en hun manier van leven. Als je dat vergelijkt met de gastvrijheid in Nederland, dan kunnen we daar echt een voorbeeld aan nemen.

Gastvrijheid in Moldavië

Ook was het fijn om te zien dat het uitgeleende bedrag 100% terecht komt bij de ondernemer. We hebben geleerd dat het geld voor leningen soms heel snel bij elkaar gevonden is; het record in Moldavië staat op 6 uur. En het deed ons goed om in de praktijk te zien dat het geld terecht komt waar het hoort. Een organisatie als Smart Credit bestaat dankzij de geringe rente die ze vraagt aan kredietnemers maar met deze methode kunnen ze veel goedkoper geld verstrekken aan mensen die het écht nodig hebben en bij een reguliere bank niet terecht kunnen.

Smaakte het naar meer?

Zeker! Na Moldavië zijn we doorgereisd naar Albanië en Kosovo met hetzelfde doel: ondernemers ontmoeten en met eigen ogen zien hoe hun levensomstandigheden zijn verbeterd dankzij een lening. Daarover hebben we in eerdere artikelen verteld.