Hoe vinden uitleners hun ideale project

Door Christine op 11-2-2018

Uitleners

Meer dan 3000 projecten biedt Wakibi aan. Dit zijn allemaal ondernemers in ontwikkelingslanden die de steun goed kunnen gebruiken. Hoe vinden uitleners tussen deze 3000 projecten hun ideale project? Welke criteria zijn belangrijk bij het kiezen?  

Uit een rondvraag onder 13 uitleners kwam naar voren dat de keuze vaak op een vrouw valt.


Mijn voorkeur voor vrouwen ligt hem in het feit dat ik denk dat mannen historisch gezien het al wat makkelijker hebben, bijvoorbeeld bij het starten van bedrijven of de toegang tot leningen. Voor de toekomst van een land is het belangrijk dat vrouwen inkomen genereren, zodat er geld is voor educatie en kinderen het goede voorbeeld krijgen.

Individuele ondernemers zijn bij deze 13 uitleners populairder dan groepen.

De sector is ook een belangrijk keuzecriterium en is vaak gekoppeld aan het vakgebied waarin de uitlener zelf werkzaam is.


Ik vind de sector Productie altijd sympathiek, omdat ik hier vanuit mijn werk ook mee te maken heb.

Net zo belangrijk als sector is het percentage geworven van een project. Hier wordt verrassend vaak naar gekeken.


Ik zoek op projecten die nog maar een klein bedrag nodig hebben om van start te gaan.

Het kiezen van een land wordt vaak bepaald door de reizen die de uitlener heeft gemaakt, maar ook politiek en klimaat spelen een rol.


"Ik kies voor Tanzania omdat ik veel affiniteit heb met dit land. Ik heb hier 4 maanden voor mijn stage gewoond en ben verliefd geworden op de cultuur en het land zelf."

Natuurlijk kijkt een uitlener ook naar de omschrijving van het project en kiest vervolgens het project dat het meeste aanspreekt.

Een korte leenperiode is soms ook een criterium.

Bij een korte leenperiode kunnen verschillende mensen in korte tijd met dezelfde euro hun onderneming opzetten. Terugbetalen wordt lastiger als de lening groter is of langer duurt.

And last but not least… zijn er ook uitleners die naar de laatste pagina met projecten gaan :-)

Ik ben begonnen met zoeken op de laatste pagina, omdat ik denk dat de meeste mensen daar niet kijken.

De 13 uitleners uit deze rondvraag hebben samen in totaal 314 leningen verstrekt. Een aantal is eerst begonnen als uitlener bij KIVA. Ook hebben zij de Wakibi cadeaubon gepromoot en op die manier nog eens voor 59 leningen gezorgd.

Heb jij inspiratie opgedaan en wil je een nieuw project steunen?
Ga dan naar projecten en maak je keuze!