Uitlener Piet steunt ondernemers in Oost-Timor: een van de armste landen ter wereld

Door Redactie Wakibi op 4-12-2020

Uitleners

Elke maand vraagt Wakibi een uitlener naar zijn motivatie. Deze keer geven we het woord aan dhr. Piet van der Veen. Piet is sinds kort gepensioneerd en woont samen met zijn vrouw in Naarden. Ze hebben allebei een eigen Wakibi-account.

Je bent net gepensioneerd. Hoe bevalt dat?

Sinds ik met pensioen ben doe ik alleen nog maar leuke dingen: ik ga regelmatig wandelen, ik lees heel veel en ik steun verschillende goede doelen. Twee jaar geleden zocht ik een goed doel waarbij er zo weinig mogelijk aan de strijkstok bleef plakken, want je hoort vaak van die verhalen over dikbetaalde directeurs … Toen ik op een dag een artikel in de krant over Wakibi las vond ik jullie meteen sympathiek.”

Sympathiek?

“Bij Wakibi hoef je je nooit af te vragen waar je steun nu eigenlijk naartoe gaat. Je betaalt 0% commissie, dus je lening komt voor de volle 100% terecht bij de persoon die jij hebt gekozen. En dat allemaal dankzij de vrijwilligers die dit mogelijk maken.”

Je steunt verschillende goede doelen. Wat maakt Wakibi anders?

“Sommigen organisaties zijn nogal opdringerig. Het gebeurt weleens dat ze me overladen met kaartjes en mailtjes met de vraag naar extra geld. Dat hoef je bij Wakibi niet te verwachten. Hun communicatie doet altijd terzake. De focus ligt op wat er echt toe doet.”

Waarover gaat je communicatie met Wakibi?

Piet lacht: “99% van de mails zijn meldingen dat er een ondernemer een stukje van mijn lening heeft terugbetaald. Dat zijn overigens altijd ondernemers uit Oost-Timor. Dat doet me enorm veel plezier, want dan weet je dat het daar goed gaat.”

Waarom kies je altijd voor projecten in Oost-Timor?

“Ik zou het liefst iedereen steunen, maar ik ben geen miljonair, dus probeer ik ervoor te zorgen dat mijn steun op de juiste plaats terecht komt. Oost-Timor is een van de armste landen met de meeste werklozen ter wereld. Ik ben er nog nooit geweest en ik ken geen enkele Oost-Timorees, maar ik denk dat mijn kleine lening juist daar het grootste verschil kan maken.”

Wat voor ondernemingen steun je het liefst?

“Op dit moment steun ik twee moeders. Ik kies bijna altijd voor vrouwen omdat ik denk dat zij mijn steun het hardste kunnen gebruiken. Eén van hen gebruikt mijn lening om een handeltje op te starten met kippen, waarvan ze de eieren kan verkopen. De andere dame heeft een eigen zaak waar ze koffie en thee verkoopt. Allebei dingen die ze snel kunnen starten met een klein kapitaal en waarmee ze op relatief korte tijd op eigen benen kunnen staan.”

Wil jij ook vrouwen uit een van de armste landen ter wereld steunen met een lening?