Uitlener Siny: “Een Keniaanse vrouw die dagelijks het veld in moet om haar gezin te onderhouden. Dat doet me wat.”

Door Helen Albada op 12-11-2020

Uitleners

Elke maand vraagt Wakibi een van de vele uitleners naar zijn of haar motivatie. Dit keer kredietverstrekker Siny de Deugd (65) werkzaam als planner in de GGZ en in haar vrije tijd fanatiek met het bewerken, herstellen en inkleuren van foto’s.

Aflossing van 0,22 cent

“Soms zie ik zoveel aansprekende projecten, dan gaat het met me aan de haal. Ik gun het die ondernemers allemaal”, vertelt Siny bewogen. Sinds april van dit jaar is ze uitlener: “De eerste betaalde behoorlijk snel terug, dus nu heb ik al vier ondernemers die ik steun!” Ze werd over de streep getrokken door een vriend, die al jaren projecten van Wakibi ondersteunt. “Hij stuurde me een mail van een aardbeienkweker in Moldavië die 0,22 cent had afgelost. Dat vond ik zo ontroerend, zo’n bericht heeft impact op me.”

Stofzuiger afbetalen

Nu leent ze zelf ook aan ondernemers en krijgt ze bericht als ze hebben terugbetaald. “Eén ervan, Rosa uit Kenia, verbouwt groente en betaalde laatst € 3,16 terug. Ik geef dit bedrag uit zonder nadenken, terwijl in een ander land iemand keihard aan het werk is voor een beter bestaan. Dat doet me denken aan mijn ouders die vroeger een stofzuiger kochten en deze met een dubbeltje per week afbetaalden. Uiteindelijk zijn zij er ook gekomen.”

Moeilijk een project kiezen 

Of ze een voorkeur heeft voor bepaalde projecten? “Ik blader altijd rustig door de website en kijk wat me persoonlijk aanspreekt. Je moet een keuze maken; ik ben geen miljonair en kan niet aan iedereen lenen. Tot nu toe viel mijn keuze op vrouwen. Eén wil bijvoorbeeld met mijn lening haar winkel uitbreiden en de ander kan een koe aanschaffen. Of neem Getrude, 43 jaar, moeder van vier kinderen. Zij had zaden en meststoffen nodig. Ik zie dan een dappere vrouw voor me die dagelijks het veld in moet om haar gezin te onderhouden. Dat doet me wat.”

Eigen blog over Wakibi

Ook met niet zo’n grote portemonnee kun je met 25 euro al iemand helpen en dat vindt Siny het leuke van Wakibi. “Bovendien krijg je je geld altijd terug; je bent het niet kwijt. Als terugbetalen een keer niet lukt, is dat niet erg. Zelf spaar ik mijn terugbetalingen op tot ik weer 25 euro heb.” Siny is zo enthousiast over Wakibi, dat ze nu ook probeert anderen te overtuigen, via Pinterest, Facebook en met een superleuke blog op haar eigen website!