Uitlener Liesbeth: “Mijn vertrouwen wordt door de ondernemers altijd terugbetaald”

Door Matthijs Rijlaarsdam op 15-1-2020

Uitleners

Elke maand vraagt Wakibi een van de vele uitleners naar zijn of haar motivatie. Deze keer uitlener Liesbeth Jansen (44), community builder van beroep. “Hoe leuk was dat, het uitgeleende geld kwam gewoon weer terug.”

Je bent een community builder. Dan doe je iets met social media neem ik aan?
“Nee, juist niet. Ik breng mensen samen, bouw echte communities. Zo werk ik bijvoorbeeld voor de politie. Heel veel kennis zit vast in alle hoofden van de mensen daar. En elke dag doen ze weer nieuwe kennis en ervaringen op. Die mensen moeten elkaar vinden om zo optimaal kennis te kunnen delen. En dat kan dus zowel offline als online.”

Ben je zo ook in contact gekomen met Wakibi?
“Nee, maar wel via LinkedIn. Vroeger gaf ik namelijk LinkedIN-trainingen. Twee jaar geleden zag ik rond kerst een post over Wakibi. Ik vond het een heel goed verhaal en wilde wel eens kijken wat het was. Ik was toen zzp’er en wilde graag iets doen voor het goede doel. En hoeveel kwaad kan het als ik er vijftig euro instop? Dat bedrag kan ik missen, ook al komt het niet terug.”

En, kwam die vijftig euro terug?
“Jazeker. Hoe geinig is dat? Het was eigenlijk een test of het terugkwam, maar dat gebeurde dus echt. Ik heb het meteen gedeeld op LinkedIn en kreeg veel positieve reacties. Ik blijf het dus ook gewoon doen, want als dat geld elke keer terugkomt, is er dus geen enkele reden om het niet te doen. Je moet het doen met een bedrag dat je kan missen, dan kan je niks gebeuren.”

In wat voor projecten investeer je graag?
“Ik geef graag mijn krediet aan projecten waarbij ik een goed gevoel krijg. Ik houd van shoppen en eigenlijk is de hele zoektocht naar een nieuw project een shopervaring. En elke keer krijg je weer geld terug om opnieuw te shoppen. Bij een goed doel geef je onvoorwaardelijk geld. Op een gegeven moment vertrouwde ik ze niet meer, had geen idee wat er met mijn geld gebeurde.’

Let je bij het uitlenen nog op bepaalde factoren?
“Ja, het moeten vrouwen zijn en ik let wel op dat ze met het krediet een business willen bouwen, zodat de hele gemeenschap kan profiteren. Ik wil liever dat iemand leert vissen dan dat ik een vis voor hem koop, zeg maar.” Zou je het anderen aanraden om ook microkredieten te verlenen? “Absoluut, het geeft een heel goed gevoel om andere ondernemers serieus te ondersteunen. Je hebt invloed en dat is mooi. Ik leef graag in vertrouwen en de ondernemers hebben me tot nu toe dat vertrouwen terugbetaald. Dat is fijn om te weten. Het gaat me niet om die 50 euro, meer om het gebaar dat je krijgt als ze het weer terugstorten. En die 50 euro blijft zo mooi rondgaan.”