“Logisch om als reiziger iets terug te doen”

Door Petra van Rijn op 24-3-2022

Uitleners

Tijdens de voorbereiding voor onze reis naar Costa Rica kwamen we via de reisorganisatie, Riksja Travel in contact met Wakibi. Dat sloeg meteen aan.

Ingrid uit Velserbroek

Ingrid (51) uit Velserbroek is een van de vele mensen die ondernemers in ontwikkelingslanden een stap vooruit helpen. Door haar passie voor verre reizen ontdekte ze Wakibi en inmiddels mag ze zich tot de enthousiaste uitleners rekenen.

Hoe ben je als uitlener begonnen?

Ik heb al veel prachtige verre reizen gemaakt, zowel alleen als met ons gezin. Ik vind het logisch om iets goeds terug te doen voor de mensen in het land dat wij bezoeken. Die 25 euro mis je niet eens in verhouding met de totale reissom. Thuis heb ik meteen de daad bij het woord gevoegd en via de website een vrouw in Costa Rica gesteund. Een maand later volgde een lening aan een man in dezelfde regio.

Wat levert het jou als uitlener op?

Heel veel voldoening. Je krijgt het geld na verloop van tijd weer terug en kunt daarmee een nieuw project steunen. Inmiddels heb ik met die ene inleg plus wat aanvullingen al aan negen projecten mogen bijdragen en dat voelt zo goed! 

Welke projecten hebben jouw voorkeur?

Ik kies altijd een project in een land waar ik ben geweest of binnenkort naartoe ga en help meestal vrouwen, bij voorkeur in kleinschalige landbouw of handel. Het is bewonderenswaardig dat mensen bijna altijd in staat zijn de lening terug te betalen. Dat geeft me het vertrouwen om het geld opnieuw uit te lenen. 

Ik vind het geweldig om op deze kleinschalige en heel persoonlijke manier mensen te helpen die het moeilijker hebben dan ik. Zo krijgen mijn verre reizen nog een extra dimensie.