Uitlener Marjan: “Je geeft iemand niet alleen geld, maar ook vertrouwen”

Door Redactie Wakibi op 21-9-2020

Uitleners

Elke maand vraagt Wakibi een uitlener naar zijn motivatie. Deze keer is Marjan den Hertog-van der Spek (54) uit Zwolle aan de beurt. Marjan is docent Nederlands aan een middelbare school: “Ik wil dat vrouwen van over de hele wereld hun dochters dezelfde kansen kunnen geven als die ik mijn zoons hier in Nederland heb kunnen geven.”

Marjan, de afgelopen twee jaar heb je al 22 ondernemers met een lening gesteund via Wakibi. Dat waren altijd vrouwen, is dat een bewuste keuze? 

“Ja, ik kies altijd voor vrouwen, misschien omdat ik zelf vier zoons heb. In ontwikkelingslanden krijgen meisjes het extra hard te verduren. Dat begint al op jonge leeftijd: meisjes stoppen eerder met school om thuis te helpen. Door moeders te helpen om financieel onafhankelijk te worden kunnen hun dochters langer naar school. Meisjes die een opleiding hebben gekregen, maken later meer kans op een baan en betere leefomstandigheden.”

Is het wel relevant om te investeren in onderwijs voor meisjes in landen waar vrouwen weinig tot geen kans maken op betaald werk?

“Zeker! Geschoolde meisjes zijn sterker in handeldrijven, huishoudbudgetbeheer en landbewerking. Bovendien leven ze gezonder, trouwen ze later en maken ze bewustere keuzes over gezinsvorming. Dat heeft een positief effect op de hele gemeenschap en op de volgende generaties.”

Welke projecten steun je op dit moment?


“Op dit moment heb ik veertien uitstaande leningen. Eentje daarvan is
Farida uit Kenya. Farida is toevallig net zo oud als ik en ze heeft een winkel in tweedehands kleding. Op haar profiel zie ik een hele mooie, trotse, Afrikaanse vrouw met kleurige jurk aan. Daar word ik blij van.”, vertelt Marjan. 

“Ik ken haar niet en zij kent mij niet, maar het idee dat ik met zoiets simpels als geld iemand vertrouwen kan geven vind ik gewoon heel mooi. Eigenlijk vind ik geld best wel iets geks. Aan het eind van de maand heb ik heus geen honderden euro’s over, maar als ik morgen € 50 meer op mijn rekening zou hebben staan, word ik daar niet per se gelukkiger van. Al helemaal niet als ik er niets mee doe. Voor haar ligt het anders, ik stel me voor dat het voor haar zoiets moet zijn van: Hé, mensen hebben blijkbaar vertrouwen in mijn plannen”. Dat vertrouwen is het mooiste wat je kan laten zien aan elkaar. Dat gaat niet over die paar tientjes, dat gaat erom dat je aan elkaar laat weten: je bent op de goede weg, ga zo door!”

Wereldwijd worden ondernemers hard getroffen door de coronacrisis. Ook bij Wakibi moesten sommige kredietnemers hun afbetalingsplannen herzien. Heb jij hier wat van gemerkt?

“Nee, maar misschien moet dat nog komen. Dat de afbetalingen ook nu gewoon blijven binnenlopen vind ik best bijzonder. Farida, bijvoorbeeld, kreeg haar lening op 26 maart, net aan het begin van de crisis. Ik leg altijd € 25 in en intussen heeft ze al € 7,77 terugbetaald. Volgend jaar in mei is de lening afgelopen. Niet dat ik er zo bovenop zit hoor, maar ik word er wel ontzettend blij van wanneer ik van Wakibi een berichtje krijg dat er een lening is afbetaald en mijn saldo weer € 25 bedraagt. Dan denk ik: “Leuk, met dat geld ga ik weer iemand helpen!”