Mirjam: “Mijn lening aan boer Mario had ik in no time terug.”

Door Redactie Wakibi op 25-11-2019

Uitleners

Elke maand vraagt Wakibi een van de vele uitleners over zijn motivatie. Deze keer: Mirjam de Graaf (49). Tekstschrijver en mede-eigenaar van Tekstkeuken uit Hoofddorp. “Het fijne aan Wakibi is dat je resultaat ziet.”

Mirjam, waarom ben je geld uit gaan lenen via Wakibi?
“Een vriendin van me deed het. Dat was vlak voor kerst en ik vond dat een mooie gedachte. Ik dacht: laat ik eens gek doen en me aanmelden. Ik help graag mensen en doe ook mee aan allerlei buurtacties. Laatst heb ik nog fruit ingezameld voor op de buurtschool. Dit idee is een beetje hetzelfde. Het heeft hetzelfde kleinschalige en rechtstreekse karakter, al is het dan niet in Nederland.”

Waar komt dat vandaan, die wens om mensen te helpen?
“Ik denk dat het in je zit. Mijn ouders deden ook altijd veel aan goede doelen. En ik kan wel geld missen, dus ik vind dat ik daar ook iets moois mee moet doen. Daarom heb ik een aantal jaar geleden met kerst 5 euro uitgeleend, inmiddels is dat al meer dan 100 euro geworden.”

Waar zoek jij je projecten op uit?
“Ik kijk altijd of mensen iets nieuws opstarten, ben op zoek naar ondernemers die iets willen investeren. Een boer die een nieuwe koe nodig heeft, zodat hij meer melk kan verkopen bijvoorbeeld. Ik focus me daarbij op Midden- en Zuid-Amerika omdat ik daar veel gereisd heb. Maar ik heb ook wel eens iemand uit Kenia gesteund. Ik kijk vooral wat ze er mee willen doen.”

Hoeveel projecten heb je al gesteund?
“Ik denk een stuk of acht. En ik heb bijna al mijn uitleen alweer helemaal teruggekregen. Een garagehouder uit Colombia heeft geloof ik vijftig cent niet terugbetaald. Dat was alles. Maar het gebeurt vaker dat iets veel sneller terugkomt dan ik had verwacht. Zo had ik boer Mario geld geleend voor een koe. Dat had ik in no time alweer terug. Way to go, Mario, dacht ik toen. Het is ook fijn aan Wakibi dat je niet ergens aan vast zit. Je kunt het altijd opzeggen of een tijdje niet uitlenen. En het is mooi dat je elke keer een nieuw project kunt uitzoeken en iemand blij kan maken met 27 euro.”

Steun je ook andere goede doelen?
“Incidenteel. Ik vind het altijd lastig als mijn geld in een grote pot belandt. Dat is bij Wakibi gelukkig niet het geval. Ik vertel het daarom ook vaak door aan anderen. De meeste mensen hebben wel 25 euro te besteden en daar kun je toch iemand blij mee maken. Het is geen Foster Parents Plan waarbij je een brief en een foto krijgt. Maar dat hoeft ook niet. Als ik mijn geld terugkrijg, weet ik dat het goed gaat met die mensen. En dat is een fijne gedachte.”