Mijn krediet: een sigarengenootschap dat kredieten verstrekt aan Wakibi

Door Redactie Wakibi op 24-10-2019

Uitleners

Elke maand vraagt Wakibi een van de vele uitleners naar zijn of haar motivatie. Dit keer kredietverstrekker Martin Beuker (41) werkzaam als zelfstandige in de financiële dienstverlening. Hij leent persoonlijk en in groepsverband geld aan Wakibi-projecten. 

Sigarengenootschap
,,Mijn eigen deelname aan Wakibi gaat al zo’n acht jaar terug, en sinds een paar jaar doe ik ook mee via sigarengenootschap Vegas Robaina; een vriendenclub van zes man die het leuk vindt om maandelijks een biertje te drinken, sigaren te roken en ondernemers van Wakibi te steunen”, vertelt Martin enthousiast.

Gedreven ondernemers
,,Aan de meeste goede doelen geef je eenmalig een zak geld en dat was het. De 25 euro die je aan Wakibi doneert, kun je oneindig uitgeven. Soms kun je er wel twintig mensen mee helpen en dat maakt het als gever aantrekkelijk. En het interessante aan het Wakibi-concept is dat het geld moet worden teruggeven. Je ziet dat ondernemers de drive hebben er iets goeds mee te doen en dat de lening wordt teruggestort.”

Goeie koffie
Het sigarengenootschap bepaalt gezamenlijk de criteria voor de ondernemer die ze willen steunen. En die graadmeters zijn heel persoonlijk. ,,Zo houden we bijvoorbeeld van goeie koffie, dus kiezen we voor een ondernemer die koffie wil verbouwen. We zoeken een land met het juiste klimaat en vergelijken de profielen van mensen. Vervolgens doen we de transactie en gaan we weer over tot de orde van de dag: de gezelligheid van ons genootschap.”

Het gaat om de basics
Zelf steunt Martin ook Wakibi-ondernemers, waarbij zijn voorkeur uitgaat naar agrarische projecten. ,,Mensen die hun veestapel willen vergroten of iets willen verbouwen weten van niets iets te maken, dat vind ik mooi om te zien. Je hebt een stuk land, dat wordt verbouwd en bemest en met het uiteindelijke product gaan ze naar de markt. Dan gaat het om de basics, dat iedereen te eten heeft. Zo help je een grotere groep of zelfs een heel dorp.”

Laagdrempelig
Martin is van plan om nog wel even door te gaan met Wakibi. ,,Eens in de zoveel tijd krijg ik een mail met hoeveel geld ik nog te goed heb. Als ik daar een paar euro bij stort, kan ik weer een paar ondernemers ondersteunen. Dat is zo laagdrempelig. Denk overigens niet dat Wakibi tijdens elke verjaardag ter sprake komt, maar als ik dan zo’n project ondersteun, deel ik het wel via social media en probeer ik er wat ruchtbaarheid aan te geven.”