Uitlener Dieuwertje Ewalts: “Uitlenen is niet alleen noodzakelijk, maar ook erg leuk”

Door Michelle van der Burg op 5-7-2023

Uitleners

Partners en sponsors

socialimpact

Dieuwertje en Martijn gaven bij hun huwelijk Wakibi-cadeaubonnen als bedankjes. Zelf hebben ze al 900 projecten gefinancierd! Lees waarom zij ondernemers steunen via Wakibi.

Wat doe je als je gaat trouwen en jouw gasten wilt verblijden met een leuk, origineel én duurzaam bedankje? Dieuwertje Ewalts en haar echtgenoot, Martijn Gunther, stonden 10 jaar geleden voor dit dilemma. Toch was de keuze snel gemaakt. Als uitlener van het eerste uur koos Dieuwertje voor een bon van Wakibi, voor álle 50 gasten. Dit past helemaal in hun filosofie om, zoals ze zelf zegt “de wereld een beetje beter te maken”. Een decennium later viert het bruidspaar haar tinnen huwelijk en spreek ik met Dieuwertje over de lol én noodzaak van het verstrekken van microkredieten.

Troepen ver vooruit

Want dat ze plezier heeft in het uitlenen aan vrouwelijke ondernemers spat er in ons gesprek vanaf. Hen helpen zelfredzaam te worden is één van haar drijfveren. Dieuwertje is al sinds het begin betrokken bij Wakibi. Eigenlijk was ze de troepen ver vooruit. Ze ondersteunde ondernemers via het Amerikaanse platform Kiva, nog voor Wakibi bestond. Toen bleek dat Wakibi, als Nederlandse partner van Kiva, werd opgericht, wilde ze “hier zeker deel van uitmaken”, en nam ze enkele jaren plaats in de Raad van Advies.

Wedstrijd

Samen met haar man maakt ze er zelfs een wedstrijdje van. Regelmatig vergelijkt het koppel de stand van zaken met elkaar. “Wie heeft de meeste projecten gesteund, waar kan nog wat bij? Het spelelement werkt erg goed voor ons”, aldus Dieuwertje. “In het begin stonden we samen in Wakibi’s top 10 qua projecten, daar waren we best trots op.” Inmiddels heeft het paar bijna 900 projecten gesteund. “Op naar de duizend!”, lacht Dieuwertje.

Dieuwertje en Martijn

Passend en persoonlijk

Door de cadeaubon bij hun huwelijk konden vrienden en familieleden kennismaken met Wakibi en zelf ondernemers steunen die bij hen passen. Zo koos de moeder van Dieuwertje, als dochter van een groenteman, ervoor haar geld uit te lenen aan een ondernemer die een boomgaard wilde opzetten. Dieuwertjes zus, zelf eigenaar van een winkel, steunt graag andere winkeliers. Ook Dieuwertje heeft zo haar persoonlijke principes. Ze kijkt altijd naar vrouwelijke ondernemers én naar duurzame projecten die op de lange termijn iets positiefs opleveren. Hierbij kun je denken aan een lening voor een (universitaire) opleiding of verbeteringen aan huis, zoals de aanleg van een toilet. Hier profiteren immers niet alleen de vrouwen van, maar ook hun kinderen en lokale gemeenschap. De tip van Dieuwertje aan andere uitleners is dan ook om goed naar de verschillende projecten te kijken. Er zijn immers zoveel ondernemers die een steuntje in de rug kunnen gebruiken, dat er altijd wel een project tussen zit waar jouw microkredieten het beste passen.

Wil jij ook een (vrouwelijke) ondernemer steunen? Kijk dan bij 'vind een ondernemer' en kies je favoriete project.

Ben je op zoek naar een origineel cadeau? Investeer in een betere, fijnere en gezondere toekomst voor iedereen met de Wakibi-cadeaubon.