Uitlener Esther: “Met een microkrediet kan ik de wereld een klein stukje beter maken.”

Door Mirjam de Graaf op 16-11-2022

Uitleners

Al sinds 2017 leent Esther van Nes, senior adviseur bij Rijksdienst voor Ondernemend Nederland, geld uit via Wakibi. “Ik zag er online iets over, dacht: 'wat een goed initiatief!' en ben meteen gaan uitlenen. Inmiddels kan ik door alle terugbetalingen bijna elke maand een nieuw project kiezen.”

Mensen op weg helpen

“Ik ben gelukkig in de positie dat ik op deze manier mensen kan helpen die het minder goed getroffen hebben, qua inkomen en grondstoffen. Zo hoop ik de wereld een klein beetje beter te maken. Want het is ongelijk verdeeld als je ziet wat wij hier in het Westen allemaal opmaken. Het mooie is dat je het geld weer terugkrijgt. Dat betekent dat het goed gaat met de ander, dat mijn microkrediet iemand op weg heeft geholpen. Ik krijg ook bijna alles terugbetaald, soms eens een keer 2 euro of zo niet. En dat vind ik dan erger voor degene die de lening kreeg dan voor mezelf, want dan heeft de ondernemer het waarschijnlijk niet zo makkelijk.”

Steeds meer microkredieten

Inmiddels heeft Esther ongeveer 200 euro aan krediet opgebouwd waarmee ze intussen 25 microkredieten heeft verstrekt. “Dat vind ik het goede aan het systeem, dat je steeds opnieuw kunt uitlenen. Als ik weer zo’n mailtje krijg dat ik terugbetalingen heb en bijna genoeg om opnieuw uit te lenen, dan klik ik meteen door. Vaak leg je dan toch nog even 5 euro extra in en zo kom je na een paar jaar bijna ongemerkt aan 200 euro inleg.”

Vrouwen helpen iets op te bouwen

Ondanks het grote aantal leningen herinnert Esther zich haar eerste lening nog goed. “Die was aan een Boliviaanse vrouw die een schuurtje voor de koeien wilde bouwen. Daar kijk ik altijd naar bij projecten, dat er iets blijvend verbetert. Een nieuw schuurtje, maar bijvoorbeeld ook een project voor muziekles voor kinderen in een vluchtelingenkamp. De instrumenten kunnen elke keer opnieuw ingezet worden.” In het begin koos Esther vooral projecten in Latijns-Amerika, omdat ze daar gewoond en gereisd heeft. “Dat heb ik inmiddels losgelaten omdat ik zo vaak nieuwe projecten kan kiezen. Ik kies wel vaak voor vrouwen, die hebben het moeilijker in de maatschappij. Meestal zijn het ook alleenstaande vrouwen, die kunnen extra steun gebruiken.”

Vaak in gesprek over Wakibi

Esther heeft al de nodige mensen geïnspireerd om ook aan de slag te gaan met microkredieten. “Niet dat ik als een zendeling rondloop die in ieder gesprek Wakibi probeert te noemen hoor,” lacht ze. “Maar als ik een lening kies deel ik het wel vaak via social media, en daar komen vanzelf mooie gesprekken uit. Je kunt uit eigen ervaring vertellen dat het echt werkt. Ook de cadeaubonnen zijn een goede tip. Vrienden van mij gingen trouwen en in een tiny house wonen. Die wilden natuurlijk geen spullen, de cadeaubon was een mooi alternatief. Je kunt dus op veel manieren mensen steunen die het minder goed hebben dan wij.”