Hiv en aids in ontwikkelingslanden

Door Redactie Wakibi op 1-4-2016

Waarom microkredieten

Om u op de hoogte te houden van de omstandigheden in ontwikkelingslanden heeft Hansjelle Dijkstra van de redactie een reeks artikelen geschreven over ziekten die vaak een ernstige bedreiging vormen voor mensen in ontwikkelingslanden.

Hansjelle laat zich voor het schrijven van zijn artikelen dagelijks inspireren door de leners en projecten op wakibi.nl, waaronder voor dit artikel de volgende groepen leners uit India. Voor de profielen op wakibi.nl kunt u klikken op de foto's. Onderaan dit artikel treft u een uitgebreide beschrijving van de groepen leners.
 
Alleen al in Afrika ten zuiden van de Sahara
vielen er in 2014 790.00 aidsdoden,
en werden 14.800.00 kinderen wees.


Wereldwijd probleem


Wereldwijd leven er maar liefst 36,9 miljoen mensen met hiv. Elke 16 seconden raakt er iemand geïnfecteerd met hiv, dat zijn meer dan 5.000 hiv-infecties per dag. Aids is wereldwijd doodsoorzaak nummer één onder jonge vrouwen. Sinds 2000 zijn er 38,1 miljoen mensen geïnfecteerd en ruim 25 miljoen mensen gestorven aan aids. Dit is maar een greep uit de vele schokkende gegevens over hiv en aids.

Van hiv naar aids


Hiv is het virus dat aids veroorzaakt. Het hiv-virus kan zich bevinden in bloed, sperma en voorvocht, vaginaal vocht en moedermelk.
Wie een hiv-infectie oploopt, merkt daar in het begin weinig tot niets van. Soms zijn er kortdurende griepachtige klachten, (de fase van acute hiv-infectie). Na enige tijd, en soms na jaren, kunnen ziekteverschijnselen optreden. Hiv heeft het afweersysteem dan al voor een groot deel afgebroken. Het lichaam kan zich nu niet meer beschermen tegen ziektes die mensen zonder hiv zelden of doorgaans niet krijgen. Op het moment dat het lichaam niet langer kan vechten tegen ziektes door de verzwakking van het immuunsysteem door hiv, spreken we van aids.

Aidsbestrijding is doel 6 van de 8 Millenniumdoelen


De millenniumdoelstellingen van de Verenigde Naties, de Millennium Development Goals, richten zich op het uitbannen van wereldwijde armoede. Regeringsleiders van 189 landen hebben in september 2000 de United Nations Millennium Declaration ondertekend. Daarmee verbinden zij zich aan het behalen van de doelstellingen.

De millenniumdoelstellingen zijn vertaald in acht concrete doelen, die – tenzij anders vermeld - in 2015 behaald moeten zijn. Per doel zijn prestatie-indicatoren vastgesteld, die apart te meten zijn. De voortgang wordt gemeten ten opzichte van de situatie in 1990.

Vanaf 2016 zijn deze doelstellingen vervangen door de Duurzame ontwikkelingsdoelen (SDG's - Sustainable Development Goals). 

 

Miljoenen slachtoffers


Sinds begin jaren '90 heeft aids miljoenen slachtoffers geëist, vooral in Afrika en India. Afgesproken is dat in 2015 de verspreiding van hiv/aids tot staan moest zijn gebracht. Ook moet iedereen met hiv/aids hiervoor de juiste medicijnen kunnen krijgen.

Volgens de VN is de wereld goed op weg wat betreft de bestrijding van hiv en aids. Het aantal nieuwe besmettingen is de afgelopen jaren fors gedaald, met 40 procent tussen 2000 en 2013. In totaal waren er in 2013 wereldwijd 35 miljoen mensen met hiv besmet, een recordaantal. Dit komt doordat er nieuwe hiv infecties bijkwamen, en er tegelijkertijd ook meer mensen met hiv/aids langer in leven blijven omdat ze de juiste medicijnen (aidsremmers) ontvangen. In 2013 zijn ongeveer 2,1 miljoen nieuwe mensen besmet met het hiv-virus, onder wie 1,5 miljoen mensen in sub-Sahara Afrika. En overleden er 1,5 miljoen mensen door aids gerelateerde oorzaken.

 

Gebrek aan kennis voorkomt vooruitgang


Een belangrijk aandachtspunt is dat er in de afgelopen 10 jaar onder jongeren tussen de 15 en 24 jaar geen echte vooruitgang is geboekt. Naast behandeling van hiv/aids is het essentieel dat mensen over de juiste kennis rondom hiv en aids beschikken. Dit om zowel goed om te kunnen gaan met hiv/aids bij besmetting, als voor verandering van seksueel gedrag. Deze kennis is nog lang niet overal goed beschikbaar. In sub-Sahara Afrika had 30 procent onder jonge vrouwen en 37 procent onder jonge mannen tussen de 15 en 24 jaar voldoende kennis over de ziekte in 2014. In dezelfde regio lag het condoomgebruik bij jonge vrouwen en mannen met frequent seksueel contact op respectievelijk 40 procent en 59 procent. Daarbij zijn er tekenen dat risicovol seksueel gedrag, (afname van condoom gebruik en/of het hebben van meerdere partners), aan het toenemen is. Extra pogingen om betere kennis te delen en informatie over hiv en aids te verspreiden zijn dus hard nodig.

 

De behandeling van hiv en aids


In juni 2014 ontvingen 13,6 miljoen mensen met een hiv-besmetting antiretrovirale therapie (ART) ter voorkoming van aids. Een groot verschil met 375.000 in 2003. Het millenniumdoel om ART behandeling voor iedereen in 2010 toegankelijk te maken is niet gehaald. Toch is er wel goede hoop dat het doel –gesteld in juni 2011 op de UN High-level bijeenkomst over hiv en aids - om 15 miljoen mensen een behandeling te geven in 2015, wel bereikt wordt. Het aantal mensen dat een ART behandeling krijgt stijgt elk jaar namelijk fors.

Voor veel mensen in arme landen zijn hiv-remmers te duur. Wie medicijnen nodig heeft moet vaak naar de dokter voor (bloed)onderzoek. En als je om bij die dokter te komen een halve dag moet lopen of een duur buskaartje moet kopen, is dat al gauw een groot probleem.
Info: One World

Zeker niet uitsluitend in Afrika

  De organisatie STOP AIDS NOW bestrijdt aids in ontwikkelingslanden en richt zich daarbij vooral op vrouwen, jongeren en kinderen in Afrika. Op die site leest u uitvoerige informatie. Hiv en aids zijn echter helaas een wereldwijd probleem. Als u op deze link van STOP AIDS NOW klikt kunt u door op landen te klikkende aidscijfers per land zien.

Hiv en aids in India

De Indiase regering schat dat 2,4 miljoen inwoners besmet zijn met hiv. Hiv komt vooral voor in bepaalde gebieden in het geïndustrialiseerde zuiden, het westen en het noordoosten. Vier staten zijn verantwoordelijk voor 55 % van alle hiv-infecties in : Andhra Prasdesh, Maharashtra, Karnataka, en Tamil Nadu.

Net als in veel andere landen hebben Indiase vrouwen een lage status. Ze hebben slechts beperkt toegang tot menselijke, financiële en economische faciliteiten. Als gevolg hiervan is het infectiepercentage onder vrouwen hoger, en besmetten ze ongewild hun kinderen. Ze beschikken over weinig middelen om zich te beschermen en om veilige sex af te dwingen. Zowel binnen als buiten het huwelijk.

Echtpaar Gates investeert $ 258 miljoen in aidsbestrijding in India


De Bill & Melinda Gates Foundation zal in een periode van drie jaar $ 23 miljoen extra ter beschikking stellen aan NACO , om de capaciteit van de regering in hiv-preventie te verbeteren. De $ 23 miljoen maakt deel uit van een extra $ 58 miljoen die beschikbaar is gesteld aan Avahan, een Gates Foundation initiatief. In totaal gaat het om een financiering van $ 258 miljoen. Een deel van het geld zal worden besteed aan opleiding aan instituten als NACO en SACS, beiden overheidsinitiatieven voor de bestrijding van aids.

UNAIDS stelt doelen voor afname hiv-infecties


Het aantal mensen dat een hiv-infectie oploopt, moet voor 2020 dalen van 2 miljoen wereldwijd naar hooguit 500.000 per jaar. ‘Het aantal besmettingen is nu nog onacceptabel hoog’, zegt UNAIDS, de VN-organisatie die de wereldwijde strijd tegen hiv en aids coördineert.

In een jaarlijks rapport dat verschijnt voorafgaand aan Wereld Aids Dag, (elk jaar op 1 december), schreef UNAIDS in 2014 dat er wereldwijd naar schatting 36,9 miljoen mensen besmet waren met hiv. Ruim tweederde daarvan leeft in Afrika ten zuiden van de Sahara (25,8 miljoen mensen).

 

Doelstellingen UNAIDS


Het keerpunt in de strijd tegen aids is nog niet bereikt. UNAIDS wil dat in de komende vijf jaar met tien -snelle en meetbare doelen- bewerkstelligen. De belangrijkste is dat 90 procent van de mensen die met hiv geïnfecteerd zijn, dit van zichzelf weet en dat 90 procent van hen wordt behandeld met aidsremmers. Nu is bijna de helft van de mensen met hiv zich niet bewust van de infectie. Tweederde van de geïnfecteerden krijgt nog geen virusremmers.
In 2014 werd mondiaal ruim 20 miljard dollar gespendeerd aan hiv-bestrijding, maar dat bedrag zou moeten stijgen naar 31,1 miljard in 2020 om de doelen te halen. Daarna kan het budget weer geleidelijk omlaag. In 2030 moet het aantal nieuwe hiv-infecties gedaald zijn naar nul.
Dat is ‘ambitieus, maar haalbaar’, schrijft UNAIDS. Met dit plan kunnen in de komende 15 jaar 28 miljoen nieuwe hiv-infecties en 21 miljoen aidsdoden worden voorkomen. Die reductie in ziekte en sterfte betekent volgens UNAIDS dat de extra investering uiteindelijk 17 keer wordt terugverdiend.

Slechte toegang tot hiv-medicatie kost onnodig levens


Wereldwijd wordt slechts 37 procent van de mensen met hiv behandeld met hiv-remmers, zo blijkt uit nieuwe data van UNAIDS. Van de 35 miljoen mensen met hiv, krijgen 22 miljoen mensen géén medicijnen. Daardoor overlijden dagelijks nog altijd meer dan vierduizend mensen onnodig aan de gevolgen van aids.

Met de campagne ‘Geen medicijnen is doodzonde’ vraagt het Aids Fonds aandacht voor de ongelijke toegang tot hiv-remmers in de wereld. De organisatie wil dat Nederland zich harder maakt voor betaalbare medicijnen, onder meer door het internationale patentensysteem te agenderen tijdens het voorzitterschap van de Europese Unie.

Belemmeringen

Sinds 1995 hebben hiv-remmers naar schatting 7,6 miljoen doden weten te voorkomen. Redenen voor slechte toegang tot hiv-medicatie zijn onder andere armoede en de beperkte beschikbaarheid van hiv-tests. Maar ook discriminerende wetgeving en hoge medicijnprijzen als gevolg van patentafspraken tussen farmaceuten en overheden vormen belangrijke belemmeringen.

Patenten maken medicijnen nodeloos duur


Farmaceutische bedrijven hebben in veel landen patenten op hiv-remmers, wat ze een monopoliepositie geeft voor het op de markt brengen van deze medicijnen. Vooral middeninkomens-landen worden genoodzaakt om zelf wet- en regelgeving op te stellen waarmee zij onder de patentafspraken uit kunnen komen.

Daarin is niet ieder land even succesvol. Hierdoor bestaan grote verschillen in de prijzen die overheden voor dezelfde medicijnen betalen. Zo kost de behandeling met antiretrovirale middelen de Zuid-Afrikaanse overheid 134 dollar per persoon per jaar. Terwijl de kosten in de Oekraïne 455 dollar per persoon per jaar bedragen. In een groot aantal landen is het beschikbare overheidsbudget ontoereikend om alle hiv-positieve inwoners te behandelen.


Met een lening lossen we het medische probleem niet op.
Maar er wordt wèl een stap gezet.


De ondernemende leners waarmee u hier kennis maakt, spelen een actieve rol in hun gemeenschap. Als hun leendoel is bereikt, zullen ze ook beter in staat zijn om medische zorg te zoeken en te vinden. Ze hebben een voorbeeldfunctie in de locale samenleving, en zullen mogelijk anderen inspireren om hun voorbeeld te volgen: het nemen van initiatieven om door middel van ondernemerschap hun leefsituatie te verbeteren. Het is algemeen bekend dat hiv en aids vooral voorkomen in Afrikaanse landen. Van India was dat misschien minder bekend. Daarom nemen we u in dit bericht mee naar India, en laten we u kennismaken met vijf lenende Indiase ondernemersgroepen.

Lees ook: CGAP: Helping to Improve Donor Effectiveness in Microfinance MICROFINANCE AND HIV/AIDS

India

 
De Kholmun A Group* in India

Deze lening helpt Domneilhing om een solar lichtsysteem te kopen. Daarmee kan ze besparen op haar elektriciteitskosten.

Domneilhing is 37, en een zorgzame liefdevolle moeder die probeert om haar kinderen, voor zover dat in haar vermogen ligt, goed te verzorgen. Ze is weduwe en moeder van drie dochters en een zoon. Ze is lid van de Kholmun A Group.
Domneilhing is groenteverkoopster. Het geringe bedrag dat haar kleine bedrijfje haar oplevert wordt gebruikt om haar gezin te ondersteunen. Ze zegt dat haar kinderen meer tijd zullen kunnen besteden aan studeren, als er straks regelmatig solar energie in huis is.

Ze wil dat haar kinderen een goede opleiding volgen, zodat ze straks succesvol kunnen worden in hun levens. Maar als gevolg van financiële problemen is het nu vaak moeilijk om de elektriciteitsrekeningen te betalen. De enige manier om dit probleem op te lossen is eigen elektriciteit op te wekken met zonne-energie.

Ze besloot om gebruik te maken van een lening om zonne-energie aan te schaffen voor haar huis. Met dat microkrediet kan ze een 40 watt zonne-energiesysteem kopen. Dit zal helpen om haar uitgaven te verlagen, en daarmee tevens tegemoet te komen aan financiële probleem van haar gezin.

Meer weten? Ga naar deze link.

De Kannan A Group* in India

Deze lening helpt om een solar lichtsysteem te kopen, waardoor Tingngaihniang ’s avonds langer door kan werken.

Tingngaihniang is weduwe en moeder van vier kinderen: twee dochters en twee zonen. Zij is leidster van de Kannan A Group. Ze staat links op de foto en zwaait naar de fotograaf. Ze maakt kooien die ze verkoopt om haar gezin te onderhouden. Omdat zij de enige broodwinner in het gezin is, wil Tingngaihniang ’s avonds als het donker is toch doorgaan met het maken van kooien.

Ze wil ’s avonds doorwerken om haar productiviteit te verhogen. De onregelmatige elektriciteitsvoorziening in het dorp is echter een grote hindernis voor mensen zoals zij, die hun inkomen op een soortgelijke manier moeten verdienen. Daarom wil ze een lening afsluiten voor een betere studeeromgeving voor haar kinderen, en ook voor het behalen van de doelstellingen van haar bedrijfje.

Ze verwacht dat ze straks zelfs ’s nachts probleemloos kan doorwerken, en dat dit haar een hoger inkomen zal opleveren en meer financiële armslag voor haar gezin.

Meer weten? Ga naar deze link.


De Sharon Group* in India

 

Deze lening helpt om een noodzakelijke voorraad middelen te kopen voor het kweken van ananassen.

Chinngailhing is 27, en moeder van twee kinderen, een zoon en een dochter. Zij vertegenwoordigt de Sharon Group SHG. Zij organiseert de leningen. Op de foto zwaait ze naar de fotograaf. Ze woont met haar gezin in een heuvelgebied in Manpur. Land- en tuinbouw zijn de meest voorkomende vormen van broodwinning.
Ze doet haar uiterste best om tegemoet te komen aan de behoeften van haar gezin, en moet ook het schoolgeld van haar kinderen bij elkaar verdienen. Als gevolg van financiële problemen lukt het haar niet méér ananassen te verbouwen en om daarmee meer te verdienen.

Chinngailhing heeft een WSDS lening aangevraagd waarmee ze een noodzakelijke hoeveelheid middelen kan kopen die essentieel zijn voor de teelt van ananas. Dat zal haar een hoger inkomen gaan opleveren. Ze kijkt ook verwachtingsvol uit naar de lening omdat ze, als ze meer winst gaat maken, ook tegemoet kan komen aan de behoeftes van haar gezin. En dat ze dan ook schoolgeld kan gaan betalen.
Ook de andere leden van de groep werken in de land- en tuinbouw. Ook zij kijken reikhalzend uit naar de leningen om met hun inkomstengenererende activiteiten te kunnen beginnen.

Meer weten? Ga naar deze link.

De Imphallok Shg B Group* in India

Deze lening helpt om een voorraad garens en andere noodzakelijke materialen te kopen om te kunnen weven.

Tombi is een 42-jarige getrouwde vrouw en moeder van twee schoolgaande kinderen. Zij vertegenwoordigt de Imphallok Shg B Group, en ze verzorgt ook de leningen. Ze zwaait naar de fotograaf. Zij en haar gezin wonen in een gebied waar weinig onderwijsvoorzieningen ter beschikking staan.

Tombi houdt zich bezig met weven, om met de opbrengst daarvan in het levensonderhoud van haar gezin te voorzien, en in de opvoeding van haar kinderen. Maar met haar huidige inkomen was ze niet in staat om een voorraad garens te kopen om meer te kunnen weven.
Tombi heeft een WDS lening aangevraagd om garens en andere noodzakelijke materialen te kunnen kopen. Daarmee kan ze meer kleren weven, en haar inkomen verhogen door de verkoop van geweven kleding. Dit zal haar in staat stellen om beter te voorzien in de alledaagse behoeften van haar gezin, en zal ze schoolgeld kunnen betalen.

Ze is dankbaar en drukt haar gevoelens van erkentelijkheid uit tegenover WDS. Ze kijkt verwachtingsvol uit naar het microkrediet.

Die dankbaarheid geldt ook voor de andere leden van de groep. Die hebben bedrijfjes in pluimvee en weven. Ze kijken verwachtingsvol uit naar het verstrekken van de lening om hun activiteiten uit te kunnen breiden.

Meer weten? Ga naar deze link.

De Mangala Group* in India

Deze lening helpt bij de aankoop van vier of vijf geiten.

In 2015 formeerden tien onafhankelijke vrouwen in het dorp Abujbahal, in het Kalahabdi district in India, dat deel uitmaakt van Odisha, een groep. Hun voornaamste doelstellingen zijn om hun bestaande activiteiten uit te breiden en hun sociale netwerken te vergroten. Mede met behulp van een lening bij de Mahashakti Foundation. 

Nilandri is de meest actieve en energieke dame in dit dorp. Ze heeft de leiding op zich genomen om een zelfhulp-goep op te richten. Deze getalenteerde dame is 28 jaar. Ze staat rechts op de foto, en zwaait. Ze heeft een echtgenoot en één zoon.

Sinds acht jaar fokt en verkoopt Nilandri geiten. Ze werd daarbij geholpen door haar man. Met haar bedrijfje verdient ze ongeveer Rs. 9.000,- (circa € 120,-) per maand. Maar haar huidige inkomen is onvoldoende om de bedrijfskosten van te betalen, en voldoende huishoudgeld over te houden voor haar gezin. Ze heeft besloten om haar inkomen te vergroten door, met behulp van een lening, de omzet van haar bedrijfje op te hogen.

Vorig jaar heeft de groep een eerste lening opgenomen èn terugbetaald.
Voor de groep wordt dit de tweede lening. Nilandri is van plan om vier of vijf geiten te kopen om mee te fokken en de nakomelingen tegen een stevige prijs te verkopen. Nilandri hoopt dat ze met behulp hiervan extra inkomen genereert. Ze droomt ervan voldoende te sparen om een goede opleiding voor haar zoon te kunnen betalen en om haar huis op te kunnen knappen.

De andere negen leden van de groep hebben ook allemaal kleine bedrijfjes of beroepen. Zoals een kruidenierswinkel, kledingverkoop, zuivel, het fokken en verkopen van geiten, etc.

Meer weten? Ga naar deze link.

* Dit zijn groepsprojecten
In een groepsproject krijgt ieder lid van de groep een individuele lening, maar maakt onderdeel uit van een groep individuen. De groep is er om ondersteuning te bieden aan de leden en zorgt voor een systeem van sociale controle bij het terugbetalen van de leningen. Groepen kunnen wel of niet formeel gebonden zijn door een groepsgarantie. Indien er sprake is van een groepsgarantie, zijn de leden van de groep gezamenlijk verantwoordelijk voor de terugbetalingen van hun mede groepsleden indien deze te laat of niet terugbetalen. Veldpartners beschrijven vaak specifiek één lener uit de groep. De beschrijving van het project, de sector en andere kenmerken van het profiel van het groepsproject worden ontleend aan die ene specifieke lener. De overige leden van de groep zijn niet verplicht hun lening voor hetzelfde doel te gebruiken.

Wakibi


Wakibi is een platform waar leners en Nederlandse uitleners op eenvoudige wijze bij elkaar worden gebracht. Als onderdeel van een keten is elke schakel van belang. Centrale rol in de keten is het Amerikaanse Kiva. Wakibi betrekt haar leningen van Kiva en stemt deze af op Nederlandse doelgroepen.
Kiva maakt onder andere gebruik van zogenaamde ‘fellows’; vrijwilligers die hun inzichten, ervaringen, foto's en verhalen uit de praktijk met ons delen. Via deze verhalen en beelden wordt duidelijk wat er speelt in verschillende gemeenschappen. Op onze website brengen we telkens een land, gebied, sector of een specifieke doelgroep onder de aandacht. Lees voor meer informatie onze eerder gepubliceerde artikelen.


Redactie Wakibi 2016 - Hansjelle Dijkstra
pers@wakibi.nl



Eerdere artikelen uit de serie ziektes in ontwikkelingslanden:
Ebola-uitbraak dupeert lokale partners en leners in Sierra Leone (2014)
Ebola in ontwikkelingslanden (2016)
Malaria in ontwikkelingslanden (2016)

Cholera in ontwikkelingslanden (2016)
Tuberculose in ontwikkelingslanden (2016)