Sta jij vandaag stil bij International Human Solidarity Day?

Door Redactie Wakibi op 20-12-2019

Waarom microkredieten

“No one who has relieved the burden of his fellows has ever failed in this world”, zei de beroemde schrijver Charles Dickens ooit. Vrij vertaald: van het helpen van anderen is nooit iemand slechter geworden. Voor sommigen is deze solidariteit heel vanzelfsprekend. Toch is het nodig hierbij stil te staan. Niet voor niets heeft de Verenigde Naties 20 december uitgeroepen tot International Human Solidarity Day: een dag om aandacht te vragen voor solidariteit; één van de meest universele en fundamentele menselijke waarden.

"Solidariteit vormt de basis voor veel andere waarden, zoals vriendschap, gezelschap, loyaliteit of respect”, licht secretaris-generaal António Guterres toe op de website van de VN. ,,Het stelt je in staat je emotioneel verenigd te voelen met mensen die worden ondersteund en het is nodig voor iedereen bij het opbouwen van een fatsoenlijk leven.”

Weerstand bieden bij tegenslag

Dankzij dit gevoel van eenheid ontstaat er samenwerking. Niet alleen in situaties van oorlog, ziekte of natuurrampen, ook op persoonlijk vlak. Denk aan familieleden, vrienden, kennissen of zelfs vreemden, die zich in moeilijke situaties bevinden en die met hulp van anderen, hoe minimaal ook, hun problemen aankunnen. Solidariteit zorgt ervoor dat iemand weerstand kan bieden aan tegenslagen die zich gedurende een leven voordoen.

Solidariteit nodig om armoede uit te roeien

Wakibi is ervan overtuigd dat het bevorderen van solidariteit en saamhorigheid belangrijk is om armoede uit te roeien en een waardig leven voor iedereen te waarborgen. Als je solidair bent, verbind je je met anderen die lijden of hulp nodig hebben zonder onderscheid te maken. Bovendien is het altijd goed op zoek te gaan naar wat ons verenigt in plaats van wat ons scheidt.

Wakibi-cadeaubon

Wat jij kunt doen om solidariteit te tonen met mensen die het moeilijk hebben? Heel simpel: geef met kerst een Wakibi-cadeaubon aan iemand die alles al heeft. Met de cadeaubon kan de ontvanger een lening verstrekken aan een wereldondernemer naar keuze. Een cadeau dat diegene terugkrijgt, het bedrag is immers een lening. Na het terugbetalen kan het bedrag vervolgens opgenomen worden, óf opnieuw uitgeleend aan een andere ondernemer. Een mooi voorbeeld van ware solidariteit: hulp bieden zonder daarvoor een beloning te verwachten.