5 vragen over duurzaam ondernemen aan…. Enno Masurel

Door Helen Albada op 1-4-2019

Waarom microkredieten

Een microkrediet van Wakibi zorgt voor een multipliereffect: gaat het goed met je bedrijf dan moet je mensen aannemen, je creëert werkgelegenheid en dat straalt af op de omgeving

5 vragen aan…. Enno Masurel hoogleraar Duurzaam Ondernemen aan de Vrije Universiteit van Amsterdam (School of Business and Economics)

Waarom geloof je in duurzaam ondernemen?

Vroeger op de middelbare school leerden we dat ondernemerschap draaide om het maximaliseren van winst. Als hoogleraar Duurzaam Ondernemen geloof ik juist dat ondernemerschap gaat over waarde creatie; je creëert sociale, ecologische en economische waarde. In vaktermen noemen we dat de drie P’s van People, Planet en Profit. Ondernemen gaat dus niet alleen om geld verdienen, er is veel meer. Wat kun je bijvoorbeeld doen voor mensen in de maatschappij? Wat doe je met je ecologische footprint? Doe je iets voor mensen met afstand tot de arbeidsmarkt?
 

Sinds wanneer bestaat deze vorm van ondernemen?

Deze manier van ondernemen bestaat al heel lang. Er wordt al lang over nagedacht, je leest het zelfs terug in de bijbel en de koran, en ook de filosoof Thomas van Aquino sprak er al over. Alleen verandert de invalshoek steeds. Zo is tegenwoordig milieuproblematiek actueel, of sociale tegenstellingen tussen groepen in de maatschappij. Eén ding is zeker: duurzaam ondernemen zal in elk geval beklijven, het past in de huidige maatschappelijke context. Het jongleren met de 3 P’s zal blijven doorgaan!
 

In hoeverre past Wakibi in het plaatje van duurzaam ondernemen?

Mensen die via Wakibi geld lenen aan ondernemers laten duidelijk maatschappelijke betrokkenheid zien. Bedrijven die een Wakibi-cadeaubon aan een zakenrelatie schenken, geven iets zinvols. Zelf gebruik ik de cadeaubon als cadeautje voor mijn gastdocenten en dat valt in goede aarde. Ze nemen vaak de moeite om me te vertellen wat ze ermee hebben gedaan. Zo’n cadeaubon is erg leuk om te krijgen; je kunt zelf kiezen in welk land je iemand wilt ondersteunen en welk type ondernemer. Je levert een zichtbare bijdrage aan iemands ontwikkeling. Denk bijvoorbeeld aan een nieuwe naaimachine voor een ondernemer die werkzaam is in de kledingsector. Concreter kun je het niet maken.
 

Wat kan het effect zijn van zo’n cadeaubon?

Een lening aan een ondernemer via Wakibi geeft die persoon een extra kans zich te ontwikkelen. Niet alleen omdat de ondernemer dan geld kan verdienen, maar ook door de ontwikkeling die op sociaal gebied plaatsvindt. Ze voelen zich trots, en hun rol in de lokale gemeenschap verandert. Op dat moment heeft een lening een multipliereffect: als het goed gaat met je bedrijf moet je mensen aannemen, je creëert werkgelegenheid en dat straalt af op de omgeving. En vergeet niet dat alle kleine beetjes helpen. 25 euro is voor mensen die arm zijn veel geld.
 

Heb je zelf weleens projecten van Wakibi ondersteund?

Ja, absoluut, voornamelijk in oostelijk Afrika. Landen als Kenia, Tanzania, en Zambia hebben mijn hart gestolen. Je ontmoet er voornamelijk prettige, toegankelijke en warme mensen, die goed Engels spreken. Hier kom je ook in aanraking met de informele sector, zoals straathandelaren. Dat is een groot verschil met de formele sector, die belasting betaalt en vergunningen heeft. Ondernemers uit de informele sector hebben moeilijk toegang tot formele instituties. Ze zijn niet geregistreerd en hebben dan ook geen toegang tot formele kredietinstellingen. Wakibi zorgt voor financiële ondersteuning. Voor mij is de cirkel dan rond. Bovendien is het concept van Wakibi supergoed. Ze werken puur met vrijwilligers, dus er blijft geen geld aan de strijkstok hangen.