Armoede door veranderende Armeense economie

Door Redactie Wakibi op 23-9-2016

Waarom microkredieten

Armenië ondervindt nog steeds problemen van de overgang van de staatsgeleide Sovjeteconomie naar de vrije markt economie. Het verschil tussen arm en rijk is ontzettend groot, veel mensen leven in armoede en veel mannen migreren op zoek naar nieuw geluk. Het fenomeen microkredietfinanciering is relatief nieuw, maar zorgt er voor dat ondernemers die door de banken worden genegeerd toch een startkapitaal krijgen. 

Foto: Oleg Sidorenko - Sweet Sudjuk

Ontwikkelingslanden en conflictgebieden. Martijn Schenk schrijft voor Wakibi een boeiende en mooie serie over ontwikkelingslanden en conflictgebieden. Dit artikel geeft een beeld van Armenië en de armoede door veranderende Armeense economie.


Na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie werd het onafhankelijke Armenië geconfronteerd met economische problemen. Aan de ene kant werden deze veroorzaakt door de overgang naar een marktvrije economie. Maar er werd ook gesneden in de subsidies uit Moskou en er werd drastisch gesneden in sociale zekerheid. De meeste werknemers werkten in de zware industrie die Armenië rijk was als deel van de Sovjet-Unie, maar verloren hun baan na het uiteenvallen van de communistische staat. Veel Armeniërs vonden zich zelf terug zonder inkomen of gingen werken in de landbouw.


Transitie van de economie


Het land was namelijk het eerste voormalig Sovjet-land dat zijn 600 collectieve boerderijen ophief en dit verdeelde onder particulieren boeren. Hierdoor ontstonden 330.000 kleine boerderijen waardoor een deel van de bevolking in ieder geval voedselzekerheid zou krijgen. Het idee was goed, maar in de praktijk pakte het minder uit. Veel Armeniërs kregen bijvoorbeeld een stuk land op moeilijk te verbouwen grond in de bergen. Daarnaast hadden veel mensen geen verstand van de technologie en de infrastructuur die bij het houden van dieren of het verbouwen van gewassen komt kijken. Dit zijn nog steeds actuele problemen voor veel boeren, waardoor zij niet efficiënt genoeg zijn om te concurreren.

Ook de economische blokkades van Turkije en Rusland als een straf voor de oorlog met Azerbeidzjan zorgden dat Armenië zijn economie moeilijk kon ontwikkelen. Nadat deze sancties werden opgeheven had dit positieve gevolgen voor de economische groei. Deze groeide tussen 2001 en 2007 met gemiddeld 12 procent per jaar. Maar het land werd in 2008 hard geraakt door de wereldwijde economische crisis. Het BBP daalde met bijna 14 procent en het aantal mensen in armoede steeg naar 30 tot 40 procent van de bevolking. De laatste jaren trekt de economie weer aan en is er weer een positieve economische groei te zien.


Grote ongelijkheid


Maar volgens onder andere de ngo The Borgen project is dit te verklaren door het groeiende gat dus arm en rijk en de ongelijke verdeling van de welvaart. Armoede is in Armenië niet alleen te vinden op het platteland, maar net zo goed in de stedelijke gebieden. De armste mensen leven in de grensgebieden met Turkije, Azerbeidzjan en Georgië, in de bergen of op plekken waar regelmatig aardbevingen plaatsvinden.

De armoedecijfers in Armenië lopen uiteen, maar ongeveer een derde van de populatie leeft in armoede. Tien tot twintig procent van deze groep is zelfs enorm arm. Absolute aantallen zijn de afgelopen jaren alleen maar gestegen, blijkt uit een rapport van de Wereldbank. Zij leven van minder dan één dollar per dag. Dit leidt tot voedselproblemen, vooral in de koude en strenge winters wanneer extra calorieën hard nodig zijn zegt het World Food Programme.
 
Migratie


Veel Armeniërs proberen om hun slechte economische situatie te verbeteren in het buitenland. Sinds het land in 1991 onafhankelijk werd, is ongeveer een derde van de bevolking vertrokken naar Rusland, Oekraïne, de VS en Europa. Het grootste gedeelte is een man tussen de 20 en 54 jaar oud: 89,1 procent. Een groot gedeelte van de mannen vertrekt ook om elders seizoenswerk te doen en zo hun economische situatie te verbeteren. Dit zorgt onvermijdelijk voor grote sociale verschuivingen. Aan het hoofd van een derde van de Armeense huishoudens staat nu een vrouw en dit soort huishoudens zijn meestal de armste.

Veel internationale organisaties en ngo’s proberen de armoede in Armenië te bestrijden zoals USAID, de Wereldbank en de International Finance Corporation (IFC). Zij investeren vooral in de economie en de landbouw, het herstellen en verbeteren van de infrastructuur, onderwijs, waterveiligheid en het moderniseren van de gezondheidszorg.


Microkrediet relatief nieuw


Microfinanciering is relatief nieuw in Armenië, maar het aantal microkredieten is de laatste jaren gestegen. Toen het land in de jaren negentig overging van een staatsgeleide naar een vrije markt economie sprongen een aantal microkredietfinanciers in het gat die de financiële dienstverlening achterliet. Veel banken richtten zich namelijk niet op de burgers met een laag inkomen, omdat de winstmarge voor hun te klein is.

Microkrediet richt zich vooral om de stijgende werkloosheid en armoede aan te pakken die veroorzaakt werd door de overgang naar een nieuwe vrije markt economie. Omdat in deze nieuwe samenleving de staat niet meer zorgde dat iedereen een baan had, begonnen veel mensen voor zich zelf waardoor de vraag naar een startkapitaal steeg. Microfinanciering in Armenië is, volgens drie onderzoekers van de business school IPAG, een goed instrument om te zorgen dat mensen nieuwe kansen kunnen benutten in veranderende economieën. Dit kunnen dus economieën zijn die worden opgebouwd na een periode van conflict, systeemveranderingen zoals in de post-Sovjet landen of landen waar opeens een grote middenklasse opkomt.Ook investeren in een toekomst voor Armenie? En bijdragen aan de ontwikkeling van ondernemende mensen, de economie en de bestrijding van armoede? Via de projecten op www.wakibi.nl kunt u lokale ondernemers in Armenie steunen #www.wakibi.nl/projecteninarmenie

 


Foto: ReflectedSerendipity - Chess in YerevanRedactie Wakibi 2016
© Tekst: Martijn Schenk

Foto's: Miltos Gikas, Oleg Sidorenko, ReflectedSerendipity


Lees ook de overige artikelen in deze reeks:
Meer schone energie, minder armoede
Het belang van goed onderwijs
Een lokale groene oplossing voor een ongezonde huishoudelijke klus
Armoede in El Salvador
Myanmar: land vol potentie en armoede
Veel vraag naar microkredieten in Pakistan


Bronnen artikel Armenie:

  1. http://www.ruralpovertyportal.org/country/home/tags/armenia
  2. http://borgenproject.org/hunger-poverty-armenia/
  3. http://www.am.undp.org/content/armenia/en/home/countryinfo/
  4. http://www.ruralpovertyportal.org/country/home/tags/armenia
  5. http://www.worldbank.org/en/news/press-release/2015/11/23/social-snapshot-and-poverty-in-armenia-main-outcomes-of-2014-household-integrated-living conditions-survey
  6. https://www.wfp.org/countries/armenia
  7. Manasyan, H. Poghosyan, G. (2012) European Commission Social Impact of Emigration and Rural-Urban Migration in Central and Eastern Europe.
  8. https://repository.asu.edu/attachments/56768/content/sevoyan_asu_0010e_10596.pdf
  9. http://www.ipag.fr/wp-content/uploads/recherche/WP/IPAG_WP_2014_406.pdf