Impact investment & geven bij leven

Door Helen Albada op 20-4-2018

Het lijkt een nieuwe trend. Steeds meer mensen willen met een financiële investering een positieve bijdrage aan de maatschappij leveren. Dat heet met een mooi woord impact investment. Bij Wakibi is deze impact heel duidelijk te meten: bij het ondersteunen van één project help je ongeveer vijf mensen; een hele familie. Doordat het terugbetalingspercentage rond de 98% ligt, kun je jouw 25 euro wel vijftig keer inzetten; dan help je al snel zo’n 250 mensen. Zo steun je met 5000 euro, die je vijftig keer inzet, voor 250.000 euro aan projecten. Daar zijn enorm veel families mee geholpen!


Veel vermogende mensen denken erover een fonds op naam op te richten om zo hun geld te investeren. Nadeel van zo’n fonds: je moet het zelf opstarten en regelen. Bij Wakibi heeft iedereen eigenlijk een fonds op naam. En voor grootleners die zich liever niet bezighouden met de maandelijkse terugbetalingen en het uitkiezen van nieuwe projecten, is het sinds kort mogelijk het beheer door Wakibi te laten doen.


Mijn geld wordt goed gebruikt

Neem bijvoorbeeld Johan. Hij wilde een deel van zijn geld investeren in microkrediet en legde hiervoor een aanzienlijk bedrag in bij Wakibi. ,,Ik wil graag iets goeds doen met mijn geld, maar heb weinig tijd. Tot ik een som aan Wakibi heb toevertrouwd. Met hun kennis over de lopende projecten hebben ze beter zicht op welke projecten urgent zijn dan ik. Zodra het ingelegde geld weer terugkomt, krijg ik bericht van Wakibi en wordt het weer in een ander project gestopt. Zo rouleert het fijn.” Johan is positief over zijn keuze. ,,Nu Wakibi mijn geld beheert, wordt het goed gebruikt, zonder dat ik me met de inhoud hoef bezig te houden. Fijn om het uit handen te geven. Mijn enige verzoek aan Wakibi? Doe er iets zinvols mee!”


Geven bij leven

Kort samengevat kun je als grootlener bij Wakibi zelf aangeven in welk land je projecten wilt steunen of met welke sector je affiniteit hebt. Via een kwartaalrapportage houd je inzicht over de voortgang van de gesteunde projecten, of de inleg volledig is terugbetaald. Je hebt dus zicht op wat er met je geld gebeurt. Wakibi speelt met dit beheer in op de behoefte van grootleners en tegelijk op de nieuwe trend van ‘geven bij leven’, maar uiteraard ook op nalatenschap.


PS: Wil jij ook projecten steunen en het beheer door Wakibi laten doen? Dit beheer is mogelijk vanaf 5000 euro. Lees er hier meer over, of neem contact met ons op. Wakibi steunt projecten van ondernemende mensen in ontwikkelingslanden, zodat zij een beter bestaan op kunnen bouwen.