Cultuur belicht: Happy Holi, nu echt voor iedere Hindoe

Door Redactie Wakibi op 28-3-2013

Deze week werd wereldwijd door anderhalf miljard hindoestanen het Holi-feest gevierd. Lees hier wat er tijdens het Holi-feest precies gevierd wordt.

Dit is een eerste artikel in onze nieuwe serie over Cultuur, waarin we belangrijke of interessante aspecten willen belichten vanuit de cultuur van onze leners in relatie tot de beoogde doelstelling van Wakibi: gelijkheid en groei door empowering van mensen.

Deze week werd wereldwijd, ook in Nederland, door anderhalf miljard hindoestanen het Holi-feest gevierd. Dit feest wordt jaarlijks rond de maand maart gevierd. Het symboliseert de overwinning van het goede op het kwade, van licht op duisternis, van kennis op onwetendheid, van recht en waarheid op onrecht en onwaarheid. Het Holi-feest is dus een lente-, nieuwjaars-, en overwinningsfeest. Dit jaar werd het Holi-feest op 27 maart gevierd; dit is afhankelijk van de maanstand en wanneer de zon zich in het sterrenbeeld Waterman begeeft. Het Holi-feest wordt feestelijk beëindigd op de dinsdag na de volle maan. Dit eindfeest heet 'Boerhwamangar', vrij vertaald: ouderen dinsdag. Hierbij gaan de jongeren bij hun ouders, opa’s en oma’s op bezoek om zegeningen te halen. 



Achtergrond van Holi
In de Phaalguna-maand, de twaalfde maand van de hindoekalender, staat de zon op de evenaar en helt de aarde met het noordelijk halfrond naar de zon en dat houdt in dat het noordelijk halfrond wordt opgewarmd. Voor de natuur in het noorden betekent het de start van meer bloei en leven, hetgeen ook op het gevoel en gemoed van de mens inwerkt. De oorsprong van dit feest ligt dan ook, naast de religie, de mythologie en de historie van de Hindoes, in de natuur.

Het woord Holi betekent gedroogde granen. Holi betekent daarnaast ook offer. Weken voor Holi wordt in de buurten hout en andere brandbare spullen verzameld op een open plek. In de brandstapel wordt ook een mix van gedroogde granen in een pot geplaatst. Na het verbranden van de brandstapel blijven het as en de pot met granen over. Onder luid gezang (Chauwtaal) wordt het begin van de Holi-periode ingeluid.

Hierna start het gekleurde feest van het voorjaar. Tot laat in de nacht wordt er uitbundig gefeest, gegeten, gedronken en gezongen door jong en oud, samen met familieleden, vrienden en kennissen. Het is immers een volksfeest. Men besprenkelt elkaar met verschillende geuren (parfum en reukwater) en bepoedert elkaar in verschillende kleuren en begiet elkaar met gekleurd water. Dit is dan ook het symboliseren van de in bloei staande natuur, maar dan bij de mens.

Ook in Nederland wordt dit feest uitgebreid gevierd, door bijna 300.000 hindoestanen. In een aantal grote steden in Nederland wordt op de vooravond van Holi een fakkeltocht gehouden. Vanuit een afgesproken verzamelpunt wordt een afgesproken route afgelegd. Ook wordt er sinds kort tijdens Holi een feestelijke bijeenkomst georganiseerd op de Dam in Amsterdam. Daar komen wat bandjes spelen, er wordt eten en drinken verkocht. Tevens wordt Holi uitbundig gevierd in een van de gemeenschapstuinen in de Bijlmer van Amsterdam. 


Een belangrijke verandering
Dit jaar is Holi extra speciaal, aangezien voor de eerste keer in de historisch belangrijke Indiase stad Vrindavan in de regio Uttar Pradesh, gebroken wordt met een eeuwenoude hindoe-traditie. In de stad Vrindavan wonen duizenden weduwen en vrouwen wiens echtgenoten hen verlaten hebben. Deze stad trekt deze vrouwen aan omdat zij geloven hier te kunnen bidden voor meer geluk in een volgend leven. Traditioneel werden deze vrouwen geacht tijdens Holi in huis te blijven, omdat werd aangenomen dat hun aanwezigheid voor ongeluk voor de anderen zou zorgen.

Gelukkig is dit aan het veranderen en worden speciaal voor deze vrouwen bijzondere evenementen georganiseerd. Een belangrijke partij hierin is Sulabh International, een niet-gouvernementele organisatie dat zich inzet voor de empowerment van deze vrouwen. Sulabh International geeft deze vrouwen onder andere een maandelijks pensioen van 2.000 Indiase Roepies (ongeveer 35 euro) en medische voorzieningen.

Bindeshwar Pathak, oprichter van Sulabh International geeft aan: "Deze weduwen en verlaten vrouwen hebben als het ware een levenslange gevangenisstraf gekregen zonder dat zij daar zelf iets aan kunnen doen. Door de viering van Holi ook voor hen mogelijk te maken, hopen we hun waardigheid en fundamentele mensenrechten te herstellen”. Dit is een mooi voorbeeld binnen de vele goede initiatieven om het verschil tussen vrouwen en mannen, maar ook bij klassen en groepen, steeds verder terug te brengen.

Door middel van leningen via Wakibi maak je het mogelijk om bij te dragen in het succes van het bouwen aan gelijkheid van man en vrouw.
Heb je vragen over dit artikel? Mail dan naar support@wakibi.nl




Bronnen:
http://india.blogs.nytimes.com/2013/03/26/happy-holi/
http://www.vyn.nl
http://www.Hinduweizer.nl
http://www.HaagscheCourant.nl