15 ondernemers, 15 dromen (deel 1)

Door Redactie Wakibi op 28-12-2011

Middels microkredieten kan Wakibi veel ondernemers helpen bij het verwezenlijken van hun doelen. Lees hier de dromen van lokale ondernemers uit Bolivia.

Tijdens zijn stage in Bolivia bezoekt Kiva vrijwilliger Eric Rindal een aantal lokale ondernemers. Naast enkele onderzoeksvragen stelt hij ook één vraag om de ondernemers beter te leren kennen: Wat is je droom voor je leven of je onderneming?

Wil je ook ondernemers zoals Gregoria, Irene en Teodocio steunen bij het realiseren van hun droom? Onze microkredieten kunnen hierbij helpen. Ga naar onze projectenpagina en ontdek wat jij kunt doen.

 


Gregoria droomt van… Naaimachines voor het maken en verkopen van kleding

Gregoria is moeder van zeven kinderen, waarvan er vier thuis wonen. Ze verkoopt schoenen op de lokale markten rond Santa Cruz, Bolivia. Eric bezoekt haar in haar half afgebouwde woning in een buitenwijk. Haar zonen hebben het huisje gebouwd van moeders verdiensten. Zij dragen hun moeder op handen en nemen allen deel aan haar zakelijke besluiten. Met een glimlach vertelt Gregoria over haar droom om naaimachines te kopen en kleding te maken. Dan kan ze haar zonen een vaste baan bieden. De familiebanden zijn duidelijk een drijvende kracht in haar onderneming.
 

Irene droomt van…Een auto voor transport van haar ambulante handel

Irene verkoopt schoonmaakmiddelen en kleine huishoudelijke producten vanuit een kleine kartonnen doos. Het is een ambulante handel, Irene loopt dagelijks twaalf uur over de straten om de producten te verkopen. Eric ontmoet haar in de ochtend; en ze is al moe na enkele uren lopen. “Ik word oud,” zegt ze, het lopen gaat niet meer zo goed als vroeger. Irene is een doorzetter en klaagt niet, maar haar droom is een auto te kopen zodat ze met minder inspanning haar brood kan verdienen.
 


Teodocio droomt van…Een snijmachine om efficienter te kunnen werken

Teodocio woont met vrouw en twee dochters in El Alto, Bolivia. Drie dagen per week werkt hij thuis om de breedgerande hoeden voor landarbeiders te maken, de rest van de week staat hij op de markt om de hoeden te verkopen. Eerst had hij één naaimachine, met zijn lening heeft hij een tweede machine kunnen kopen. Nu kan Teodocio beide dochters in dienst nemen om hoeden te maken. Zijn droom is een stofsnijmachine te kopen en patroondelen te kunnen snijden op het moment en in het tempo dat hem uitkomt.
 

Julia droomt van… 1) Een grotere bus, en 2) Reis naar Europa

Julia is de eigenaresse van een openbaar vervoer bus in Santa Cruz, Bolivia. Ze bestuurt de bus niet zelf, maar heeft een chauffeur in dienst. Julia is een echte zakenvrouw, ze is ook distributeur van Herbalife producten. Ze is altijd op zoek naar mogelijkheden om haar onderneming uit te breiden en gebruikt haar microkrediet als middel om te groeien en haar doelen te bereiken. Haar nieuwe droom is een grotere bus te kopen, groot genoeg voor 40 tot 50 passagiers. Op de vraag of ze nog een andere droom heeft, glimlacht ze. Julia’s grote droom is genoeg geld te verdienen om naar Europa de reizen. Ze zou “dolgraag Europa zien”.
 
 
Valentine droomt van…Meer akkers verbouwen en meer koeien kopen

Valentine is boer in een agrarisch gebied net buiten Santa Cruz, Bolivia. Hij heeft 30 koeien en een paar akkers waarop hij mais, yucca en pinda’s verbouwt.Valentine woont in een huisje op een heuvel, met vrouw en zesjarig zoontje die dol is op zingen. Waarom leent Vincent? “Als ik niet leen, dan kan ik geen extra zaaigoed kopen. Als ik extra zaaigoed koop, dan kan ik meer akkers verbouwen en meer oogsten”. Zo simpel is het. Valentine’s droom is meer koeien te kopen voor zijn boerderij en meer akkers te verbouwen – waardoor hij meer producten kan leveren aan de lokale coöperatieve markt. Onze microkredieten kunnen Valentine hierbij helpen.
 
Elvira droomt van…Het bouwen van haar eigen huis

Elvira maakt deel uit de “Nieuwe Hoop” groep die bestaat uit negen vrouwen. Allemaal werken ze op de straatmarkt in Cochabamba, Bolivia. In haar marktkraam verkoopt Elvira noedels, rijst en bonen en ze is een betrokken leider van de solidariteitsgroep. Het is Elvira’s droom om met de beperkte winst die ze elke maand maakt een eigen huis te bouwen. “Dat is alles wat ik wil … een eigen huis bouwen” zegt ze.


(Elvira is 2e van links)
 
Martina droomt van…Dat haar zoons afstuderen aan de universiteit

Martina woont in een dorpje in Achacachi, Bolivia aan de rand van het Titicaca Meer. Ze heeft vier melkkoeien en verkoopt de melk aan de locale coöperatie. Ze heeft twee zonen van begin twintig die beiden studeren aan de universiteit van La Paz. Haar droom is dat haar twee zonen hun studie kunnen afronden. Ze gebruikt al haar verdiensten om hun opleiding te betalen. Dankzij een microkrediet kocht ze haar vierde melkkoe, maar de koe is drachtig en produceert nu weinig melk. Ondanks de tegenvallende melkverkopen is Martina vastbesloten de opleiding van haar zoons te betalen. Ook nu de zaken onzeker zijn tot na de geboorte van het kalfje, weet ze zeker dat ze allebei hun opleiding zullen afronden.
 

Gabriel droomt van…Een betrouwbare vrachtauto

Gabriel verhuurt en bestuurt een vrachtauto in La Paz, Bolivia. Hij gebruikte zijn microkrediet van Kiva om een nieuwe motor voor zijn vrachtauto te kopen; zijn oude motor begaf het enkele maanden geleden. Op zijn leeftijd is het moeilijk om vast werk te vinden, daarom vertrouwt hij volledig op zijn ervaring als vrachtwagenchauffeur. Hij is de kostverdiener voor zijn gezin, en zijn financiële situatie is delicaat, dus als zijn motor het begeeft heeft hij geen inkomen. Gabriel’s droom is een nieuwe, betrouwbare vrachtauto te kopen zodat hij zeker is van werk en een vast inkomen. Hij zou dan geen zorgen meer hebben dat zijn onderneming elk moment kan instorten.
 


Lees het vervolg in deel 2.
 

 Eric Rindal werkt als Kiva Fellow in La Paz, Bolivia. Hij is op dit moment werkzaam met Kiva Partners Emprender en IMPRO.