Meer inzicht in de mooie impact van Wakibi dankzij Ensior

Door Mirjam de Graaf op 22-12-2020

Partners en sponsors

Hoeveel procent van de kredieten gaat naar vrouwen, hoeveel wordt terugbetaald en hoe snel kiezen mensen met het terugbetaalde geld opnieuw een microkrediet? Allemaal cijfers van Wakibi die sinds kort met 1 druk op de knop naar boven kunnen worden gehaald. Dankzij Ensior, dat Wakibi voorzag van Business Intelligence software om nog krachtiger te opereren.

“Elke organisatie heeft data, van de grote energieleverancier die klant van ons is tot de voetbalclub,” zegt Edward Ammerlaan, een van de oprichters en Finance & Operations Manager van Ensior. “Gewone cijfers over contributie en omzet kunnen je veel leren over je organisatie, als je ze goed analyseert."

"Wij verzorgen al 18 jaar tools om alle gegevens binnen een organisatie inzichtelijk te maken en met elkaar te verbinden. Daarmee krijg je een goed inzicht in hoe je ervoor staat en daar kun je je beleid op baseren. Dat klinkt voor de hand liggend, maar in de praktijk denk je ongeveer te weten wat de situatie is en ga je vaak af op een onderbuikgevoel. Als je echt in de cijfers duikt, word je vaak toch nog verrast. Die techniek om data optimaal te benutten, de Power BI, wilden we ook graag aan Wakibi geven.”

Goede doelen helpen

De samenwerking tussen Ensior en Wakibi rondom de data-analyse ontstond op initiatief van de medewerkers van Ensior. “We zijn een hecht, sociaal bedrijf. Mensen blijven lang bij ons en we kiezen er bewust voor om in een gecontroleerd tempo te groeien. Toen we met de mensen in gesprek gingen over de koers van Ensior, gaven ze aan dat ze graag een deel van hun tijd zouden steken in het helpen van organisaties die zich inzetten voor een goed doel en niet de middelen hebben om een datatool als Power BI te financieren. Wakibi is de eerste van hopelijk veel organisaties die we zo gaan helpen.”

Mensen zelfvoorzienend laten zijn

Edward heeft namelijk al een geschiedenis met Wakibi. “Al jaren geleden was ik onder de indruk van het verhaal van een klant die veel met Kiva werkte,” vertelt hij. “Het idee dat je met een klein bedrag mensen een zetje kunt geven om in hun eigen bestaan te voorzien sprak me zeer aan. Mensen willen graag zelf aan het werk en dat maak je mogelijk. Toen we in 2018 een bijzonder goed jaar hadden, hebben we iedereen van Ensior een deel van hun bonus gegeven in de vorm van Wakibi-tegoed. Zo lieten we meer mensen kennismaken met het idee van microkredieten. En dus was Wakibi ook de eerste die ik belde voor onze Power BI.”

Inzicht via het dashboard

Penningmeester Hans Vloemans was uiteraard aangenaam verrast: “Een fantastisch aanbod om meer inzicht te krijgen in de cijfers van Wakibi en de sociale impact in beeld te brengen!” Voor het zover was moest er nog wel een puzzel gelegd worden. Edward: “We beginnen met de vraag, wat wil je weten? Vervolgens gaan we op zoek naar de data. Gelukkig is veel tegenwoordig digitaal, ook bij Wakibi, maar het is toch alsof je kasten opentrekt en op de ene plank een grote doos met de boekhouding en op de andere plank een klein mapje met adressen tegenkomt, enzovoort. Wij combineren dat overzichtelijk in een dashboard. De eerste versie daarvan is altijd ruw, daarna ga je samen aanscherpen. Altijd een uitdagend proces, met mooie resultaten.”

Voorbeeld dashboard:

 

Kansen benutten

Bij interim-directeur Amarens Schuurmans zorgde het eerste ruwe dashboard al voor een eyeopener. “Ik zag meteen dat we met de tool niet alleen voor onszelf maar ook voor bedrijfspartners geweldige rapportages zouden kunnen maken. Die zijn ook goed gebruiken in de communicatie.”

En zoals voorspeld kwamen uit het dashboard ook verrassende inzichten voor Wakibi. “Bijvoorbeeld dat ons terugbetalingspercentage nog iets hoger is dan we dachten. En dat onze uitleners zo vaak voor een microkrediet voor vrouwen kiezen, bijna 80% gaat naar vrouwen.” Dat is precies waar Ensior het voor doet. “Onze techniek helpt organisaties om effectiever en efficiënter te werken,” aldus Edward.

“Het is mooi om te zien dat Wakibi meteen beter kan analyseren welke campagnes resultaat hebben, bijvoorbeeld het Coronanoodfonds, en waar marketing nog kan versterken. We hopen dat Wakibi met de Power BI nog succesvoller wordt en dus nog meer mensen kan helpen met hun ondernemerschap!”