Onze partner Sawadee Reizen over Wereld Toerisme Dag: ‘Crisis heeft enorme impact, vooral op onze buitenlandse samenwerkingspartners’

Door Helen Albada op 24-9-2020

Partners en sponsors

We spreken Berend Simons, Manager Touroperator bij Sawadee Reizen, in het kader van Wereld Toerisme Dag (27 september). Een dag waar de culturele, sociale, politieke en economische waarden van toerisme centraal staan. Waarden die momenteel behoorlijk onder druk staan door COVID-19.

“Mijn carrière past in het klassieke plaatje: na mijn studie ben ik op wereldreis gegaan en dat beviel zo goed dat ik, toen het geld op was, reisleider ben geworden. Inmiddels werk ik al 26 jaar in deze sector”, aldus Berend Simons, nu Manager Touroperator bij Sawadee Reizen en verantwoordelijk voor het samenstellen van de rondreizen, reisbegeleiding, duurzaamheid en klantenservice. We spreken hem in het kader van Wereld Toerisme Dag (27 september); een dag waar de culturele, sociale, politieke en economische waarden van toerisme centraal staan. Waarden die momenteel behoorlijk onder druk staan door COVID-19.

Geen Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW) op vakantiebestemmingen

“Gedurende mijn werkende leven heb ik de wereld en de reisbranche zien veranderen. Na 9/11 stortte de reissector volledig in, maar daar zijn we vrij snel weer overheen gekomen. De huidige crisis is een ander verhaal, deze is van ongekende schaal en ongekende lengte. Sinds half februari ligt alles stil. Momenteel loopt er bij ons één fietsreis in Portugal en toekomstige reizen staan op losse schroeven. Vandaar dat deze periode ons de tijd geeft vooruit te kijken om nieuwe ideeën te ontwikkelen en reizen samen te stellen. Maar voor onze bestemmingen is dat heel anders; de gevolgen van het coronavirus met de huidige economische ontwikkelingen hebben een enorme impact op onze leveranciers, hun chauffeurs en gidsen, de winkels en hotels. Op die plekken is geen NOW-regeling aan te vragen: er zijn nul inkomsten.”

Veel drempels te overwinnen

“Natuurlijk komt er een moment dat er een vaccin is, maar de vraag blijft wat de bestemmingen aankunnen. Welke hotels houden het hoofd boven water? Welke reisleiders zijn nog beschikbaar? Verder merken we dat reizigers staan te popelen op reis te kunnen, maar tegelijkertijd heerst er ook angst. Kortom, er zijn nog veel drempels te overwinnen.”

Duurzaam ondernemen zit in DNA

Naast de verantwoordelijkheid als Manager Touroperator houdt Simons ook de vinger aan de pols wat betreft duurzaam ondernemen. “Duurzaamheid is voor ons heel belangrijk. Niet omdat het trendy is; het zit echt in ons DNA. Door deze crisis is het volume van reizen afgenomen. Overtoerisme, hutjemutje in lange files langs tempels reizen? Dat probleem is opgelost. De vraag is of we daarna weer naar dat niveau teruggaan of dat we leren van onze fouten.” Volgens Simons kan het twee kanten opgaan: “Of er ontstaat een prijzenslag om de weinige reizigers, met als doel zo snel mogelijk weer op oude niveaus uit te komen. Of we krijgen een nog bewustere consument die weloverwogen keuzes maakt hoe te reizen en naar welke bestemming. Wij denken nu na over hoe we de bewuste consument tegemoet kunnen komen.”

Kleine ondernemers op weg helpen

De duurzaamheidsgedachte is ook terug te zien in de samenwerking tussen Sawadee en Wakibi. Simons licht toe: “Wij compenseren zelf de CO2-uitstoot als klanten een reis bij ons boeken, maar reizigers kunnen ook vrijwillig een bijdrage leveren voor een betere wereld. Inmiddels is dat een redelijke pot met geld, waarvan het grootste deel wordt geschonken aan Wakibi. Zij lenen dit aan kleine ondernemers in landen die wij aandoen. We investeren met name in transport, onderwijs en huisvestingsprojecten. Kleine ondernemers helpen we soms letterlijk op weg. Zo kan iemand geld lenen voor de aanschaf van een busje, waarmee toeristen worden rondgereden. Ook zijn al diverse onderwijsprojecten ondersteund.” Het leuke van Wakibi? “Ons bedrag wordt als een lening vele malen ingezet. Hierdoor is het bijna een onuitputtelijk mechanisme, een soort perpetuum mobile. Zo kunnen veel initiatieven ervan profiteren.”

Wakibi als samenwerkingspartner

Wist je dat Wakibi een interessante samenwerkingspartner is voor veel bedrijven? Door ons te steunen, werk je direct mee aan de duurzame ontwikkelingsdoelen van de VN. Er zijn verschillende mogelijkheden voor een partnerschap.