Succesverhalen uit het veld: het verhaal van Penina

Door Redactie Wakibi op 2-4-2014

Dankzij het unieke microfinancieringsplatform, lokale partners en uitleners kan Wakibi wereldwijd steeds meer ondernemers steunen. Toch draait Wakibi vrijwel volledig op vrijwilligers. Deze vrijwilligers zijn niet alleen actief in Nederland, maar gaan in sommige gevallen ook bij de ondernemers langs. Zo krijgen we een beeld van de impact dat een microkrediet op een ondernemer heeft. Hieronder lees je het verhaal van de Keniaanse Penina. Een van onze vrijwilligers zocht Penina op tijdens een reis door de Rift vallei.

Om een beter inzicht te krijgen in wat er zowel onder lokale partners als leners speelt, zijn er wereldwijd vrijwilligers actief die deze mensen ter plekke bezoeken. Na een reis van twee weken door Lake Naivasha in de Rift vallei en de golvende met thee beplante heuvels van west Kenia, was een van de hoogtepunten van een van die vrijwilligers het bezoek aan Penina, een Keniaanse vrouw met een bruisende persoonlijkheid, een aanstekelijke lach en een bewonderenswaardig veerkrachtige karakter. Hieronder het verhaal over Penina.

Penina leeft samen met haar man en drie kinderen en heeft nu al ongeveer acht jaar lang een kleine kledingwinkel. Zij begon met de verkoop van kleding in een heel klein winkeltje, veel kleiner dan die ze nu huurt in het plaatsje Kangundo, op ongeveer een twee uur durende rit ten oosten van Nairobi. Ze was zelfs een beetje beschaamd om te vertellen hoe klein het wel niet was toen zij startte. Penina worstelde vele jaren om haar zaak zodanig te laten groeien dat deze serieus kon bijdragen in de levensbehoeften van haar en haar gezin. Zoals bij zoveel Kenianen haalde haar familie in eerste instantie inkomen uit de opbrengsten van een kleine boerderij. Maar haar doorzettingsvermogen wierp haar vruchten af en was het voor Penina uiteindelijk mogelijk de ruimte te huren waarin zij nu haar winkel heeft, dichterbij het voetgangersgebied in het stadscentrum en dus dichterbij haar klanten.

Dit mag voor ons misschien een kleine stap lijken, maar voor Penina was het een uitermate grote stap. Dit omdat zij in haar leven met veel problemen en obstakels is en wordt geconfronteerd. Allereerst leeft zij in een landelijk gebied zonder de aanwezigheid van stromend water, waar slechts een paar boorgaten de bevolking ter beschikking staan om aan water te komen. Gebrek aan drinkbaar water bemoeilijkt normaal functioneren en belemmert denken over verbetering van leven, maar richt zich op overleven.

Daarnaast heeft een dergelijk onderontwikkeld gebied te kampen met een gebrek aan kansen op arbeid. Het land kent dan ook een werkeloosheidspercentage van 40% en is in de landelijke gebieden relatief nog hoger. En waar geen werk is wordt ook nauwelijks geconsumeerd. Maar ondanks alles is Penina in staat gebleken haar bedrijf draaiend te houden en is uitermate positief over hoe zij de toekomst voor haar gezin ziet. Met haar lening was zij onder andere in staat om grotere voorraden in te slaan waardoor haar omzet enorm gestimuleerd werd gedurende het vakantieseizoen aan het einde van het jaar. Dit stelde haar onder andere in staat door te gaan met het betalen van het schoolgeld voor haar kinderen, wat normaal gesproken een heel grote uitgave is voor een Keniaans gezin. In Kenia studeert dan ook slechts een op de vijf jongeren af in het Voortgezet Onderwijs.

Tijdens een bezoek aan haar bedrijf en haar huis, vertelde zij dat iemand uit haar naaste familie kortgeleden op een tragische wijze was omgekomen. Zij vertelde dat zij daarom in een van de zwaarste periodes van haar leven zat. Ze was echter vastbesloten om door te gaan in het leven en om hard te werken om zo haar gezin te kunnen blijven onderhouden ondanks deze zwarte periode.

Penina's lening hielp haar niet alleen haar omzet te verhogen, maar gaf haar ook de mogelijkheid om een aantal mensen in dienst te nemen en dus ook van een inkomen te voorzien. Zo kwam zij er bijvoorbeeld achter dat een van haar buren in ernstige problemen zat en huurde zij haar daarom in als een fulltime arbeidskracht. In de drukste periode was het zelfs nodig om nog eens extra twee seizoenkrachten in te huren.

Het leven was voor Penina en haar dierbaren lange tijd zwaar, maar zij hebben volgehouden en plukken nu de vruchten van de mogelijkheden die microfinanciering hen en vele anderen bieden. Haar droom en plan voor de toekomst is om ooit de grootste winkel in Kangundo te bezitten, zodat zij kan voorzien in een hoogwaardige schoolopleiding voor haar kinderen.

Dit soort succesverhalen van zowel onze leners als onze partners zijn in de eerste plaats mogelijk door de dromen, wilskracht en goede ideeën van al deze mensen in ontwikkelingslanden. Wakibi streeft er naar om vervolgens met behulp van haar leden en haar partners, hen te helpen deze dromen te verwezenlijken. Bent u geïnspireerd geraakt door het succesverhaal van Penina, ondersteun dan een kleine Keniaanse ondernemer door deze een Wakibi lening te verstrekken. Kijk hier voor de leningaanvragen van Keniaanse ondernemers.

Als je vragen of commentaar hebt over dit artikel of de betrokkenheid van Wakibi, mail dan naar support@wakibi.nl.