CCT: Al twintig jaar hulp aan de armen op de Filippijnen

Door Dorien op 14-6-2012

Het CCT biedt al vele jaren ontwikkelingshulp in de Filipijnen. Dit jaar viert het CCT haar 20-jarige bestaan, dus staan we stil bij deze mooie mijlpaal.

Het veranderen van levens, het versterken van families en het veranderen van gemeenschappen: dit zijn al twintig jaar de doelen van het Center for Community Transformation (CCT) uit de Filippijnen. CCT viert dit jaar samen met haar 950 medewerkers afkomstig van verschillende eilanden het 20-jarige bestaan met een conferentie.

In 1992 startte CCT met veel enthousiasme, maar weinig resultaat. Ondanks dat hield de organisatie vol en wist het in de jaren die volgden de gemeenschap effectiever te steunen. CCT wil armoede bestrijden door middel van microkredieten en spirituele ontwikkeling, maar ook door het leveren van sociale diensten als onderwijs, sociale zekerheid, gezondheidszorg en het ontwikkelen van leiderschap. Deze twintig jaar van toewijding hebben gezorgd voor veel verandering en groei.

Ook op individueel niveau is te zien dat de doelen van CCT werken. Jill Hall, stagiair bij CCT in Manilla, ontmoet veel mensen die een lening ontvingen van de organisatie en hoort daarbij veel over hun levens. Zo schrijft zij in een blog over Nanay ("moeder") Andresa Javines uit Mindinao, die onlangs een belangrijke prijs voor opkomende micro-ondernemers won. Dankzij een lening van CCT wist zij haar bedrijfje, waar tonijn wordt ingepakt, te laten groeien. Ze creëert nieuwe banen voor anderen en heeft zelf een stabiel inkomen waardoor haar kinderen naar school kunnen gaan en ze een huis voor haar familie kon bouwen.

Bron: CCT – Nanay Andresa controleert het wegen van 1e klasse tonijn,

bedoeld voor de export naar de VS.



CCT richt zich vooral op de minderbedeelden, en biedt huisvesting en beroepsopleidingen voor voormalig daklozen Daarnaast bieden ze toegang tot financiële diensten. Tijdens de dit jaar door CCT georganiseerde conferentie is aandacht besteed aan hoe de medewerkers kunnen omgaan met andere kansarme groepen in de Filippijnen, zoals vissers, landarbeiders zonder land en verschillende stammen. Lessen in geschiedenis en liedjes in verschillende dialecten (de Filippijnen heeft meer dan 700 verschillende dialecten) creëren meer begrip voor de unieke bewoners van dit land. Na de conferentie zijn de medewerkers van CCT weer vol energie en enthousiasme aan de slag gegaan voor de allerarmsten. Door hen toegang te geven tot financiële diensten, maar ook door het ontwikkelen van een duurzaam beleid op het gebied van cultuur en onderwijs.


Wakibi streeft ernaar om toegevoegde waarde te bieden door partnerschappen aan te gaan met organisaties die zich extra inspannen om iets goeds te doen voor de gemeenschappen waar zij voor werken. Dat noemen we sociale meerwaarde. Veldpartners zoals CCT die hun klanten o.a. toegevoegde waarde bieden op het vlak van armoedebestrijding, sparen en gezin en gemeenschap, krijgen daarvoor een speciaal keurmerk. Klik hier voor meer informatie over de sociale meerwaarde en de keurmerken van CCT. Of geef vandaag nog een lening aan een van de CCT leners. Als je vragen of commentaar hebt over CCT of de betrokkenheid van Wakibi, mail dan naar support@wakibi.nl of http://www.wakibi.nl/contact/.