Arvand brengt hoop in Tadzjikistan: het verhaal van Kamila

Door Redactie Wakibi op 2-8-2012

Lees hier hoe Kamila Ismatova de kracht vond om door te gaan en dankzij microkredieten haar leven en dat van haar kinderen weer op de rit kreeg.

Wat komt er bij je op als je denkt aan Tadzjikistan? Voormalig Sovjet republiek? Burgeroorlog? Grenzend aan Afghanistan? Armoede?

Het ruige bergland in Centraal Azie is niet vaak in het nieuws. Over Tadzjikistan zijn echter veel verhalen te vertellen. Rode draad in de verhalen is de armoede. Het land is zeer kleurrijk en rijk aan cultuur, maar ook heel arm.

Tadzjikistan is het armste land van Centraal Azië en van de voormalige Sovjet Unie. Het inkomen per inwoner is lager dan in Afghanistan. Maar dit vertelt niets over de unieke bevolking van Tadzjikistan. 

Dit is maar een van de vele mooie verhalen uit Tadzjikistan
Toen Kamila Ismatova’s man ziek werd, moest Kamila op zoek naar ander inkomen. Van hun laatste spaargeld kocht ze tien kilo meel. Haar zoon en dochter stonden extra vroeg op en hielpen Kamila bij het hakken van hout en bakken van 30 broden. Deze broden verkochten ze aan hun buren.

Toen haar bedrijfje begon te groeien, zocht Kamila extra middelen om verder uit te breiden. De traditionele banken weigerden haar geld te lenen. Toch lukte het Kamila om voldoende geld bijeen te krijgen: ze kreeg een microkrediet van 500 dollar van microfinancieringsinstelling MDO Arvand.

Met dit microkrediet heeft Kamila een deel van haar huis verbouwd tot bakkerij. Kamila kreeg van Arvand ook bedrijfsadvies en een cursus financiële planning. Dit hielp Kamila haar bedrijfje verder te ontwikkelen. Kamila neemt deel aan het micro-spaarplan van Arvand, dat kleine ondernemers helpt om te sparen. Hierdoor heeft ze wat geld achter de hand bij ziekte of werkloosheid.

De productie van Kamila’s bakkerij was intussen gestegen tot 120 broden per dag. Met deze extra verdiensten kon ze twee hectare grond huren. Op dit land verbouwt ze druiven en abrikozen. Samen met haar kinderen oogst ze het fruit. De gedroogde abrikozen verkoopt ze aan grote winkels.

Twee jaar en vier microleningen later produceert de bakkerij 300 tot 400 broden per dag. Voor Kamila’s gezin is de kwaliteit van leven enorm verbeterd. Binnen haar gemeenschap geldt Kamila als een voorbeeld van succesvol ondernemerschap.
Inmiddels is ook Kamila’s dochter geïnspireerd door haar moeders inzet. Binnenkort gaat zij van start met een opleiding verpleegkunde.
 
 

Arvand heeft drie Sociale Meerwaarde keurmerken: Armoedebestrijding, Ondernemerschap en Sparen.
Klik hier voor meer informatie over Sociale Meerwaarde. Als je direct één of meer van de projecten van Arvand wil steunen, klik dan hier. Als je vragen of commentaar hebt over Sociale Meerwaarde of de betrokkenheid van Wakibi, mail dan naar support@wakibi.nl.