Ga naar..
<< Terug

Veelgestelde vragen

Bedrag wisselkoers verlies

Bedrag van het deel van de leningen dat niet kon worden terugbetaald als gevolg van wisselkoersverliezen.

Wanneer leningen worden verschaft over landsgrenzen heen, is er automatisch sprake van een potentieel wisselkoers risico als gevolg van wisselkoers veranderingen.

Op het moment van terugbetalen van de lening, kan de relatieve waarde van de munteenheid in het land van de Kiva Partner, om verschillende redenen gedevalueerd zijn ten opzichte van de waarde van deze munteenheid op het moment dat de lening werd aangegaan. Dit heeft als gevolg dat er relatief meer geld nodig zou zijn om het oorspronkelijk geleende bedrag terug te betalen in de valuta van herkomst. Echter, aangezien de ondernemer het oorspronkelijke, in de eigen valuta uitgedrukte bedrag dient terug te betalen, kan het resultaat zijn dat dit bedrag na conversie naar de valuta van het land van herkomst, kleiner is dan het oorspronkelijke bedrag.

De ondernemer is niet verantwoordelijk voor koersverlies. Dit betekent dat de Wakibi leden het wisselkoers risico dragen.

Een voorbeeld:

Op 05-01-2011 krijgt een ondernemer in Peru een lening van 7.200 PEN tegen een wisselkoers van 1 EUR = 3,600 PEN, wat overeenkomt met een bedrag van EUR 2000.
Op 30-10-2011 betaalt de ondernemer het bedrag van 7.200 PEN terug, maar tegen de huidige koers van 1 EUR = 3,814 PEN (een devaluatie van de Peruaanse Sol), waardoor de kredietgevers in Nederland slechts een bedrag van EUR 1887,78 terug ontvangen.

Maak een profiel als

Ik accepteer de Algemene voorwaarden
Al een gebruiker
Facebook koppelen aan een bestaand account

Nieuw bij Wakibi?