Fondsbeheer voor bedrijven: jij kiest, Wakibi regelt het!

Door Mirjam de Graaf op 4-8-2021

Partners en sponsors

Veel bedrijven willen graag collega-ondernemers in andere landen steunen via microkredieten, maar niet iedereen heeft tijd om zelf de leningen te beheren. Daar is een oplossing voor: het inschakelen van een van de vrijwillige fondsbeheerders van Wakibi. Sabine Frehen is een van hen: “Een van de leukste dingen is leningen opsporen die perfect bij de waarden van het bedrijf passen.”

Sabine Frehen, fondsbeheerder Wakibi

Sabine Frehen, fondsbeheerder Wakibi

Een eigen social impact-fonds: hoe werkt het?

Iedere organisatie kan een eigen social impact-fonds starten. “We sluiten een contract af waarin we vastleggen welk bedrag er uitgeleend kan worden, en wat er moet gebeuren met geld dat terugbetaald wordt,” vertelt Sabine. Bedrijven betalen daarbij servicekosten, en omdat alle fondsbeheerders vrijwilligers zijn, komt dat bedrag volledig ten goede aan het werk van Wakibi. 

Leg je persoonlijke accenten

Bedrijven kunnen zelf bepalen hoe actief ze zich met de leningen bezighouden. “Sommigen geven het fonds helemaal uit handen en willen alleen periodiek een rapportage. Anderen hebben een duidelijk beeld van de ondernemers die ze willen steunen of willen in specifieke landen uitlenen. Zo richt Jonge Honden zich op ondernemers jonger dan 35 en kiest een organisatie als Sawadee onder andere voor onderwijs. Als fondsbeheerders gaan we binnen die wensen op zoek naar de ideale mix van microkredieten.”

De fondsbeheerder als matchmaker

De zoektocht naar de ideale match tussen Nederlandse ondernemingen en ondernemers in ontwikkelingslanden is wat Sabine drijft. “Ik vind de verhalen achter de projecten mooi. Als fondsbeheerder kan ik voor gezinnen op de meest afgelegen plekken het verschil maken met een microkrediet. Ik krijg altijd een beetje kippenvel als ik zie dat iemand in een land waar het leven veel moeilijker is dan in Nederland toch die stap naar ondernemerschap durft te zetten.” 

Niemand in de kou laten staan

Elk microkrediet helpt gemiddeld 5 mensen, maar met de grotere fondsen probeert Sabine nog meer verschil te maken. “Ik kijk bijvoorbeeld hoeveel financiering een project nog nodig heeft. Is dat weinig, dan komt het meestal wel goed via particuliere uitleners. Daarom steun ik vanuit grote fondsen juist graag projecten met een groot openstaand bedrag. Met 100 of 200 euro kun je die een grote duw vooruit geven. Ook vind ik het belangrijk om juist in landen uit te lenen waar minder belangstelling voor is. Stel dat je dat niet doet, dan zegt Kiva misschien uiteindelijk: we stoppen ermee want niemand leent aan dit land. En dan staan de mensen daar in de kou.”

Meer dan alleen geld

Het aantal social impact-fondsen van bedrijven groeit. “Bedrijven willen vorm geven aan hun maatschappelijk beleid. Wakibi is geen investeringsvehikel, ook al ligt het terugbetalingspercentage boven de 97%. Soms komt een deel van het geld toch niet terug, door koersverschillen of omdat ondernemers het te zwaar hebben. Zeker in coronatijd. Mijn hart breekt als ik hoor dat onderneemsters in Kenia noodgedwongen de prostitutie ingaan omdat al het werk is weggevallen”, vertelt Sabine. “Een extra reden om ons samen met onze bedrijfspartners in te zetten om ondernemers juist nu te helpen. Het mooie van een bedrijfsfonds is dat de sociale impact blijft groeien, omdat je terugbetaald geld meestal opnieuw uitleent en er dan weer andere mensen mee helpt. Onze rapportages brengen dat goed in beeld, waardoor bedrijven ook in hun netwerk kunnen laten zien hoeveel ze met maatschappelijk verantwoord ondernemen hebben bereikt.”